U trendu

Mikelanđelov David razrok?

Dobro, možda ne baš razrok, ali malo zrikav jeste. Do ovakvog otkrića su došli kompjuterski stručnjaci koji su laserski skenirali poznatu skulpturu genijalnog umetnika. Čovek koji je izveo skeniranje je profesor sa Stenforda, Marc Levoy, koji je, analizirajući rezultate, uočio da desnim okom David gleda pravo, a levim ulevo.

Golim okom je nemoguće to otkriti jer je skulptura koja se nalazi u firentinskoj galeriji „Galleria della Accademia“, previše visoka, a i nemoguće je Davidovo lice videti spreda, jer je zaklonjeno podignutom rukom ove skulpture.

Profesor Marc Levoy tvrdi da ovakva nepravilnost nije slučajna i da je od ranije poznato da Mikelanđelo pribegavao nepravilnostima, asimetriji i disproporciji da bi postigao željene efekte na svojim delima. „Mikelanđelo je namerno kreirao Davida na ovaj način. Gledajući njegov profil sa jedne strane, vidimo pogled usmeren prema Golijatu, neposredno pre bitke. Gledajući u drugi profil, vidimo otmeno lice budućeg kralja Izraela, koji gleda pravo ispred sebe“, iznosi svoju tezu kompjuterski stručnjak.

Zašto je uopšte izvedeno skeniranje skulpture? U pitanju je deo napora da se u bliskoj budućnosti kreiraju 3D prikazi umetničkih dela, koji bi se koristili u muzejima, galerijama, ili na personalnim računarima. Trodimenzionalni model Davida će moći da se sagledava sa svih strana, osvetljava na željeni način, zumira i radi sve ono što nije moguće uraditi pri direktnom susretu sa skulpturom. Marc Levoy je čovek koji je sa svojim timom, pre nekoliko godina, izumeo tehniku stvaranja trodimenzionalnih modela putem kombinovanja više fotografija snimljenih iz različitih uglova.

Da bi posao bio valjano obavljen, britanski profesor je u Italiju doputovao sa ekipom koja broji 32 stručnjaka (među njima su i neki njegovi postdiplomci) i sa laserskim skenerom teškim 4 tone. U iznajmljenoj vili je ekipa radila danonoćno, pišući softver i testirajući svoje uređaje. Zatim je usledilo obilaženje muzeja i fotografisanje Mikelanđelovih dela koja će prvi imati čast da se pojave u ovakvom formatu. Što se tiče Davida, fotografije su rađene u vreme kada muzej nije radio, između 7 naveče i 8 ujutru i snimljeno je ukupno 7.000 kolor-fotografija koje će biti korišćene u kreiranju trodimenzionalnog modela. Ukupno 5 meseci je utrošeno na snimanje i skeniranje i drugih Mikelanđelovih skulptura koje će se takođe naći u digitalnom formatu. „Trodimenzionalni model nikada ne može da zameni realno iskustvo. Ovo što radim je samo izraz mog velikog poštovanja prema Mikelanđelovom delu i pokušaj da pomognem istoričarima umetnosti i običnim korisnicima da na svojim kompjuterima uživaju u njegovim delima i proučavaju ih na način koji to u muzejima ili preko običnih fotografija nije moguće“, kaže Marc Levoy.

Više o projektu „Digitalni Mikelanđelo“ možete saznati na adresi http://graphics.stanford.edu/projects/mich.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.