U trendu

Mikser haus na novoj lokaciji, a otvara prostor i u Sarajevu

Nakon pet godina rada u Savamali, osnivači kulturne organizacije „Mikser“ Ivan i Maja Lalić objavili su danas da se 1. maja zatvara Mikser haus u Krađorđevoj ulici broj 46, da pokreću inicijativu za njegovo trajno preseljenje na donji Dorćol i najavili otvaranje „Mikser hausu“ u Sarajevu u avgustu.

Ivan Lalić predstavio je rezultate ostvarene u prethodnih pet godina, najavio hrabre i ambiciozne planove za ovu godinu, a kao razlog za preseljenje naveo izuzetno nepovoljan ugovor koji imaju sa vlasnikom zgrade u Krađorđevoj 46.

„Odlazimo odavde jer nismo imali stablilnu situaciju. Naš ugovor ističe u januaru 2018. godine. Više puta nam je povećavana renta i procenili smo da nemamo kapaciteta da izdržimo ovoliko finansijsko opterećenje“, rekao je Lalić, dodavši da još uvek nije definisano preseljenje, te da će se boriti da nova lolakcija „Mikser hausa“ bude industrijski kompleks „IMK – Industrija metalnih konstrukcija“.

Lalić je istakao da je „Mikser“ u proteklih pet godina organizovao više od 1.500 događaja koje je ispratilo 1.250.000 posetilaca, pokrenuo niz debata o gorućim temama, aktivirao preko 50 zaboravljenih lokacija, a posebno su ponosni na „Miksalište“ koje je pomoglo do sada 200.000 migranata.

Kao rezultat svega toga, primer revitalizacije kvarta Savamale analizira se na nekoliko inostranih univerziteta, a o „Mikseru“ su pisali svi značajniji strani mediji, među kojima se posebno izdvajaju tri reportaže CNN-a i svakodnevno praćenje aktivnosti od strane londonskog „Gardijana“.

Kreativna direktorka „Miksera“ Maja Lalić kaže da novu lokaciju interno nazivaju „Industrija mentalnih konstrukcija“ i naglasila da im je želja da spreče rušenje tog bisera posleratnog industrijskog nasleđa Beograda, njegovo pretvaranje u još jedan tržni centar.

Ona je Tanjugu kazala da će „Mikser festival“, od 25. do 28. maja, biti „fantastična pokazna vežba kako kreativnošću, inovacijama i pameću možemo transformisati jedan ambijent i kako on može izgledati u jednom dugoročnom periodu“, a time će, nakon Žitomlina i napuštenih magacina Savamale, započeti revitalizacija tog važnog dela Beograda.

Lalić naglašava da „Mikser“ nije prostor, lokacija, već ideja, uverena i da industrijski komleks na Dorćolu očekuje bolja i drugačija sudbina.

Što se „Mikser festivala“ tiče, Lalić kaže da će tema ove godine biti „hakovanje budućnosti“, odnosno „kako sve kreativni sektor – umetnici, stručnjaci, ljudi društvenih nauka mogu da doprinesu da se promene tokovi istorije koji ne idu u najboljem pravcu“.

„Mi ćemo razmatrati fenomen migracija na jedan potpuno novi način. Mi kao festival migriramo iz Savamale na Dorćol, svet je konstantno u stanju pokreta, svi trenutno govore o migranstkoj krizi. Inspirisao nas je članak o Beču koji kaže: Zašto niko ne govori o migrantskoj krizi koja zadesi Beč svakog leta kada milioni turista nagrnu u grad koji za to nema dovoljno infrastrukture“, pojasnila je Lalić, primetivši da postoje i dobre migracije.

Baviće se i „obrazovanjem u pokretu“, „kulturnim fabrikama“, povezaće se sa brojnim sličnim kolektivima u Evropi, koji su svojim kulturnim angažmanom revitalizovali industrijske komplekse, a pokušaće i da „upotrebe savremene tehnologije kako bi popravili društvene situacije, kao što je, na primer, jaz nastao jer dva najvažnija muzeja u Srbiji ne rade već godinama“.

Lalić je istakla da im je cilj u narednom periodu da usavršavaju mehanizme održivosti.

„Mi smo do sada dokazali da bez ikakvih finansijskih potpora grada ili države, uz jednu brutalnu rentu, možemo da uspemo, ali moramo da krenemo u novi dugoročniji period koji je sigurniji za nas. Dali smo svoj maksimum, ne odustajući od Beograda, i sada pravimo veći iskorak boreći se za novi prostor koji je trenutno predviđen za rušenje i izgradnju novog megamarketa ili šoping mola ili šestrospratnice sa kancelarijama. To ne može da doprinese daljem boljitku zajednice, a u Savamali je, u saradnji sa stanovnicima, počeco da se vraća život na ulice tog kvarta“, rekla je Lalić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.