U trendu

Mikser: Zbogom Savamala! Vidimo se na Dorćolu!

Zbogom Savamala! Vidimo se na Dorćolu”, poručuje Mikser tim uoči oproštajne večeri u Savamali.

Mikser haus u Savamali otvoren je 29. decembar 2011. godine, a pre njih bili su tu još samo „Disko bar Mladost” i Kulturni centar „Grad”.

„Savamalom su tutnjali kamioni, stanovi su podrhtavali, kod Nade u Hercegovačkoj su se jeli najbolji ćevapi u gradu, na ćošku Mostarske i Hercegovačke, Mama Dana u tigrastoj haljini i Zoran Konan su pravili ozbiljne derneke do jutra. Bio je to koloritan i živopisan kraj slavne istorije koji je lagano postajao nadrealan miks sitnih trgovaca, zanatlija, prostitutki, ali i dizajnera, umetnika, klubova, galerija”, priseća se Mikser tim.

Nema tog ozbiljnijeg svetskog medija koji nije pisao o novom, umetničkom delu Beograda, od globalnog Si-En-En-a, do Šangaj dejlija u Kini.

Kroz Mikser je za pet i po godina prošlo oko 1.250.000 ljudi.

Organizovali su više od 1.500 događaja, 400 koncerata, mnoštvo malih festivala, marketa, izložbi, predavanja, teatra, humanitarnih večeri, čak i nekoliko opera i baleta.

„Tiha, pristojna, balkanska većina našla je svoje sklonište od neukusa, pribežište zdravog razuma i solidarnosti. Bez dinara pomoći države, u vreme sumraka institucionalne kulture, radili smo danonoćno kako bismo održali našu lepu kuću, koja je i zahtevna institucija velikih troškova koji su neprestano rasli zajedno sa rastom prohteva vlasnika same zgrade”, ističu iz Miksera.

Izuzetno težak i nepravedan odnos koji su imali godinama sa vlasnikom objekta razlog je i seljenja Miksera iz Savamale.

„Verovatno ne postoji kulturna ustanova na svetu koja je istrpela veći pritisak po različitim osnovama – od naloga za rušenja, preko politički orkestriranih inspekcija, do ogromnih finansijskih nameta. Sve smo izdržali, osim jednog. Vlasnik zgrade je uslovljavao naš dalji ostanak u prostoru gašenjem našeg humanitarnog centra ‘Miksalište’ za pomoć izbeglicama koji se nalazi par stotina metara dalje, u ulici Gavrila Principa, nedaleko od njegovog hotela”, stoji u saopštenju Mikser tima.

Kažu da tu nisu hteli da popuste, jer je „Miksalište” utkano u DNK Miksera i tu pregovara ne može biti i odlučili su da vlasnicima predaju prostor Mikser hausa pre isteka ugovora.

„Mikser haus nisu zidovi i kulise, već koncept koji će se reinkarnirati na nekom drugom, boljem mestu. Prvi izdanak novog Mikser hausa otvara se već 8. septembra ove godine u Sarajevu, radovi su uveliko u toku. Ne odustajemo od svog rodnog grada. Biće Miksera i u Beogradu, kada i gde, objavićemo na Mikser festivalu, krajem maja”, poručio je tim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar