U trendu

Milena Marković: Pišem poemu „Deca“

BEOGRAD – Sada pišem poemu koja će se najverovatnije zvati „Deca“ i ko zna kada ću da je završim jer poema je jako ozbiljna stvar, kazala je danas naša dramska spisateljica i pesnikinja Milena Marković, u programu Sajma knjiga nazvanom „Portret jedne pesnikinje“.

Sa jednom od naših najznačajnijih pesnikinja razgovarao je publicista i pisac Muharem Bazdulj.

Marković je do sada objavila šest zbirki pesama, a za knjigu „Ptičije oko na tarabi“ dobila je 2010. nagrade „Biljana Jovanović“ i „Đura Jakšić“.

Njene drame su takođe nagrađivanei igraju se na scenama srpskih pozorišta.

Marković je i autorka scenarija za filmove „Suta ujutru“ i „Beli beli svet“ i docent je na Fakultetu dramskih umetnosti.

Na početku razgovora ona kaže da je pokušavala da piše sličnu poeziju kao što su to činili moji uzori.

„Želela sam da to što pišem liči na Majakovskog. Kao mala kao deca kada se ispile i počnu da prevrću stihove. Vrlo sam vredna i vremenom sam došla do svog izraza. Verujem da nemam kapacitet, a ni vremena iz hiljadu razloga da pišem prozu…Možda jednog dana ko zna,“ kazala je Marković.

Prema njenim rečima, u poslednjih 10 godina dopala joj se proza Zahara Prilepina.

„On je moj ispisnik i njegova proza ume da me potrese. Poželela sam da napišem malo dužu formu o tome kakao se život oko nas svakog dana menja. Videću…“ kazala je Marković.

Kako kaže kada želi da postane profesorka ona čita eseje Štefana Cvajga austrijskog pisca.

„On je umeo da opiše kakv pogled ima Tolstoj ili Dostojevski…Umesto toga ja sam jednom kazala da umem da napišem pesmu“ kazala je Marković.

O procesu nastajanja pesama Marković kaže da je veoma jednostavan.

„Kada vidim pesmu koja je dostojna mojih učitelja koji su živeli vekovima unazad, onda je ok“ kazala je Marković.
Muharem Bazdulj je napomenuo da je poezija Milene Marković na skoro volšeban način uspela da komunicira sa širokim krugom čitalaca.

„Video sam različite ljude u različcitim situacijama kako čitaju ili recituju poeziju Milene Marković. U najraspadnutijoj noći, najraspadnutijeg dela mog života ušao sam u pet izjutra u jedan beogradski hotel, za jednim od stolova se naglas se čitala poezija Milene Marković. Poezija između ostalog služi da se izađe iz sopstvenih granica i zahteva dve stvari: talenat i hrabrost. Nije jednostavno imati ideju da se pomešaš sa drugima što poezijom svakako činiš naročito u sadašnjem dobu izražene kulture sopstva. Dar Milene Marković nije tako redak, ali je retka njena hrabrost da istupi sa poezijom u današnji svet“, kazao je Bazdulj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.