Miljenko Jergović dobitnik Njegoševe nagrade

Foto: Beta

Književnik iz Hrvatske Miljenko Jergović ovogodišnji je dobitnik Njegoševe nagrade za književnost, za roman „Rod“, saopštilo je danas Ministarstvo kulture Crne Gore.

Jergovićevo delo bilo je u konkurenciji još 17, a u užem izboru su bile i knjige Davida Albaharija i Dimitra Baševskog.

Po saopštenju žirija, Jergović je „jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca.., bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičkih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslovenske dramatične sukobe sudbine i tragedije“.

Njegov nagrađeni roman „Rod“ predstavlja „katarzu pripadnosti kroz njeno problematizovanje, kroz ljubav, kroz jezik i kroz memoriju i naraciju“, piše u obrazloženju odluke žirija koji konstatuje da taj roman „dekonstruiše koncept nacionalnog identiteta i suočava se sa polifonim identitetima na južnoslovenskim područjima“.

Odluku o dobitniku Njegoševe nagrade koja će biti uručena na Cetinju, doneo je Međunarodni Žiri u sastavu: akademik Zdenko Lešić (Bosna i Hercegovina), profesor Svetlozar Igov (Bugarska), akademik Katica Ćulavkova (Makedonija), profesor Aleš Debeljak (Slovenija), profesor Filip David (Srbija), akademik Sreten Perović (Crna Gora) i predsednik Vlaho Bogišić (Hrvatska).  

Dobitnici Njegoševe nagrade, ustanovljene 1963. godine, su i Mihalo Lalić, Miroslav Krleža, Meša Selimović, Branko Ćopić, Oskar Davičo, Desanka Maksimović, Borislav Pekić, Mirko Kovač.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar