U trendu

Ministar: Ako je rijaliti deo kulturne ponude, u problemu smo

BEOGRAD – Ministar kulutre i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da je posao ministra kulture da, između ostalog, iznosi stavove i uverenja u vezi s pojavama koje se tiču kulturnog ambijenta zemlje, bez obzira da li je to „nekome zasmetalo“.

„To nije ništa sporno, ali nekome je to zasmetalo“, rekao je Vukosavljević za TV Prvu povodom reagovanja na njegovu kritiku emitovanja rijaliti programa na televizijama s nacionalnom frekvencijom.

Dodao je da nije problem u samom nazivu programa, već o sadržaju, o čemu se radi i govori u njemu.

Komentarišući izjavu premijerke da rijaliti programi nisu u nadležnosti vlade, već regulatornih tela, ministar je rekao da je ona delimično u pravu i da je tačno da vlada ne treba da se meša u program i koncepciju rada privatnih stanica, ali je ocenio da kada neka televizija dobije nacionalnu frekvenciju, to znači da postoji „udeo države u nekim relacijama s tom televizijom“.

On je podsetio da je nacionalna frekvencija koncesija koja se daje privatnim televizijama da bi one dopunile i obogatile ponudu koju javni servis možda ne može da obuhvati u punoj meri, a to znači da emituju sveobuhvatni, tačan informativni program, program na jezicima nacionalnih manjina, zabavni program i program za decu, kao i kulturne i obrazovne sadržaje.

„Na taj ugovor važe zakoni Srbije, a u Zakonu o elektronskim medijima stoje odredbe da ti programi treba da povećavaju kulturnu i duhovnu ponudu na tržištu medijskih usluga. Ako se ovakvi sadržaji (rijaliti programi) smatraju obogaćenjem kulturne i duhovne ponude, onda smo kao društvo u velikom problemu“, rekao je Vukosavljević.

Naveo je da je stav o rijaliti programima iznosio i ranije, pa i nekoliko dana pošto je imenovan za ministra.

„Na početku mandata sam rekao da rijaliti programi zaista treba da se obuzdaju“, rekao je Vukosavljević.

Istakao je da ne strahuje od smene, kao i da ne oseća da su mu kolege iz vlade okrenule leđa, jer, kako kaže, ni on ne komentariše rad ostalih mistarstava.

On je u intervjuu za TV Prva osudio i brutalno vređanje premijerke Ane Brnabić na društvenim mrežama.

„Jedan od učesnika u javnom prostoru je brutalno izvređao premijerku u vezi sa ovom temom. Ne možemo da dopustimo takvu drskost i prostakluk, bez obzira da li se slažemo ili ne oko nekih stvari. Čujem da je posle došlo do izvinjenja, ali ona ne popravljaju stvari. Ako razbijete tanjir, on se neće posle sastaviti, ako mu se izvinete. To je vrlo ružan događaj kome nema mesta“, rekao je ministar.

Kada je reč o kritikama Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa KiM na račun račun filma „Teret“, koji je imao premijeru u Kanu, a još nije prikazan u Srbiji, i „Mezimice“, filma koji se još ne snima, a za koji u Udruženju tvrde da su antisrpski, ministar je rekao da nadležnost za dodeljivanje sredstava nije na njegovom ministarstvu, već na Filmskom centru Srbije (FCS).

Pojašnjava da je FCS ustanova kulture za koju Ministarstvo izdvaja sredstva za godišnji plan, plate, programe aktivnosti, ali da je odgovornost za delovanje na samoj ustanovi i da Ministarstvo nema pravo da se meša u te stvari.

„Film ‘Mezimica’ nije zabranjen, ovde toga nema. Film ‘Teret’ nisam gledao, ali sam čuo da se u filmu nigde ne govori na taj nacin o tim stvarima (sudbini stradalih Albanaca), kako se apostrofira“, rekao je Vukosavljević.

Kako je rekao, Ministarstvo kulture može da bude neka vrstu cenzorske insitucije, ali se društvo opredelilo za druge stvari, da cenzure nema.

„Pre mesec i po dana imali smo situaciju sa Mikijem i Pajom u Kulturnom centru u Parizu. Intervenisao sam koliko sam mogao, da se to iz izloga premesti unutar izložbe, jer sam smatrao da konkretna skulptura nije za izlog. Onda nam je rečeno – bavite se cenzurom, a sada se očekuje da se bavimo cenzurom kada je reč o filmovima. Moramo da se opredelimo šta radimo“, rekao je Vukosavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar