U trendu

Ministarstvo: Na CIFIT-u predstavljanje i srpske kulture

BEOGRAD – Na Međunarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT 2019, jednom od najvećih sajmova tog tipa u svetu, u kineskom gradu Sjamenu, u provinciji Fuđijen, Srbija, koja uživa status počasnog gosta, osim promocije turističkih, privrednih i investicionih potencijala, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja u nacionalnom paviljonu prikazuje i svoje bogato kulturno nasleđe.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Zavod za zaštitu spomenika kulture pripremio je predstavljanje spomenika kulture pod zaštitom Uneska, Muzej grada Beograda vinčansku kulturu – najstariju evropsku civilizaciju, a prikazana su i dokumenta iz bogatih fondova Muzeja Jugoslavije koja svedoče o kontinuitetu razvijanja kinesko-srpskih odnosa.

„Najveću pažnju posetilaca privukao je film o Nikoli Tesli reditela Saše Gabrića, pripremljen u saradnji s Muzejom Nikole Tesle iz Beograda kao i virtuelna predstava u realizaciji Digital majnda o pet priča koje svedoče o životu i radu ovog srpskog naučnika. Upotrebom savremene digitalne tehnologije za trodimenzionalno predstavljanje posetioci imaju mogućnost da se virtuelno upoznaju s laboratorijom Nikole Tesle koja se nalazila na Long Ajlendu, radom transformatora, hotelskom sobom Nikole Tesle, elektranama na Nijagarinim vodopadima i Kolorado Springsu, ali i vizijama o budućnosti našeg naučnika“, kaže se u saopštenju.

Sav materijal koji predstavlja srpsku kulturu predstavljen je u digitalnom obliku i prilagođen kineskoj publici, a pomoću jednostavne aplikacije, publika može da preuzme sadržaje na kineskom jeziku.

„Kineski zvaničnici i posetioci sajma prijatno su iznenađeni bogatstvom srpskog kulturnog nasleđa, dostignućima naših naučnika i doprinosu svetskoj kulturi i nauci.
Veliki značaj predstavljanja naše kulture je i uticaj na povećanje interesovanja za turističku posetu Srbiji“, ističe Ministarstvo kulture i informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.