U trendu

Ministarstvo podržalo renoviranje knjižare „Geca Kon“

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je inicijativu Izdavačkog preduzeća „Prosveta“ za renoviranje i revitalizaciju knjižare „Geca Kon“, koja je pre 10 godina proglašena kulturnim dobrom Republike Srbije.

„Ministarstvo kulture i informisanja prepoznaje knjižaru „Geca Kon“ kao važnu kulturnu tačku centra Beograda, koja povezuje tradiciju međuratnog, posleratnog i savremenog knjižarstva. Apelujemo na sve pojedince, državne i gradske činioce da pomognu ostvarenje ove zamisli, da se „Geca Kon“ ponovo oživi“, navodi se u pismo koje je „Prosveti“ uputio ministar kulture Vladan Vukosavljević.

U pismu se dodaje i da će Ministarstvo ispitati mogućnosti da i „samo doprinese ovom pažnje i podrške vrednom poduhvatu, jer se knjižara nalazi u posedu privrednog subjekta“.

Izdavačko preduzeće „Prosveta“ je prošle nedelje uputilo apel za pomoć na adrese najviših državnih organa da im se odobre posebna sredstva za renoviranje i revitalizaciju knjižare „Geca Kon“ i tom prilikom skrenuli pažnju da u knjižaru nije uopšte ulagano iako je proglasesna kulturnim dobrom.

Iz „Prosvete“ podsećaju da je knjižara „Geca Kon“ kultno mesto u kome se stvarao veliki deo onoga što se zove istorija srpske književnosti i kulture od vremena između dva svetska rata do kraja 20. veka.

Kao jedan od najboljih izdavača svog vremena, Geca Kon je imao osećaj za dobru i vrednu knjigu, pa je u knjižari okupljao najveće srpske pisce i intelektualce svoga vremena.

Tu misiju nastavila je „Prosveta“, najveći izdavač Srbije i Jugoslavije posle Drugog svetskog rata.

Uprkos teškoćama koje je imalo od vremena neuspele privatizacije, Izdavačko preduzeće „Prosveta“ naglašava da daje sve od sebe da u knjižari ne samo sa poštovanjem očuva duh Gece Kona, već da i svojim aktivnostima doprinese da ovo kulturno dobro živi i ostane ne samo živi deo srpske kulture, nego i postane prepoznatljivo mesto na kulturnoj i turističkoj mapi Srbije.

„U saradnji sa Nušićevom fondacijom, Jevrejskom zajednicom i drugim institucijama nameravamo da osmislimo više manifestacija koje će pomoći da ovo mesto bude još prepoznatljivije i značajnije“, navedeno je u pismu koje je potpisao generalni direktor IP „Prosveta“ Dragan Milenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.