U trendu

Mirku Demiću nagrada „Miroslav Dereta“

BEOGRAD – Nagrada „Miroslav Dereta“ za 2018. godinu pripala je Mirku Demiću za roman „Pustolovine bačkog opsenara“, saopštio je žiri.

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu: Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina.

U romanu „Pustolovine bačkog opsenara“ Mirka Demića narator, zabavljen rekonstrukcijom životopisa mogućeg pretka, zatiče sebe u introspekciji, a sve više i u prepoznavanju sopstvenih crta u liku neobičnog čoveka, pustolova, karijeriste i lažova s polovine 18. veka, čije avanture prilježno osvetljava, neprekidno upitan nad tim šta pripada njemu samom, a šta predmetu njegovog interesovanja.

Narator, pedesetogodišnji otpravnik vozova, posredno, sklapanjem priče o drugom čoveku, pravi rekapitulaciju vlastitog života, tačnije rekapitulaciju vlastitog osećanja života i stanja duha.

Gradeći, na osnovu šturih dokumenata i porodičnog predanja, lik Dimitrija Vujića, bačkog Kazanove i avanturiste, narator nastoji, kako je primetio žiri, da razume njegovu ulogu u dvorskim spletkama i rasvetli njegovu motivaciju.

„Tako, gledajući u drugog u kojeg projektuje i sebe, a sebe na fonu drugog o kome saznaje, stvara roman raskošne refleksije o životu“, ocenio je žiri.

„Tako se od naizmenične naracije o prošlosti i sadašnjosti, o tuđem i sopstvenom, u ovom romanu raskošnog jezika formira treći sloj, u kome se spajanjem fragmenata događaja jednog i doživljaja drugog života doseže moguća celovitost postojanja“, dodaje se u obrazloženju.

Žiri, koji je razmatrao 115 rukopisa, pristiglih na 13. Deretin konkurs za neobjavljeni roman, navodi da je Demićevo delo „nesumnjivo najuspešniji i stilski i književno najkompletniji rukopis“ i da svojim kvalitetom značajno nadilazi kvalitet aktuelne književne produkcije u poslednjih nekoliko godina.

U najužem izboru našli su se i sledeći rukopisi: „Don“ Tomislava Ketiga, „Beskrajna noć“ Ranka Pavlovića, „Putovanje u Semipalatinsk“ Vladana Matića i „Matična knjiga“ Draška Miletića.

Mirko Demić je rođen 1964. godine u Gornjem Klasniću kod Gline.

Do sada je objavio sledeće knjige proze: Jabuke Hesperida, Slamka u nosu, Ćilibar, med, oskoruša, Apokrifi o Furtuli, Sluge hirovitog lučonoše, Molski akordi,Trezvenjaci na pijanoj lađi, Po(v)ratnički rekvijem, Ataka na Itaku, Ćutanja iz Gore.

Pored toga, objavio je knjigu eseja, (p)ogleda i marginalija „Pod otrovnim plaštom“ i „Na ničijoj zemlji“, kao i knjigu publicističkih tekstova „Slađenje gorčinom“.

Za knjigu pripovedaka „Molski akordi“ dobio je Andrićevu nagradu, za roman „Trezvenjaci na pijanoj lađi“ nagradu „Dejan Medaković“, a za roman „Ćutanja iz Gore“ nagradu „Meša Selimović“.

Uručenje nagrade „Miroslav Dereta“ Mirku Demiću i promocija nagrađenog romana „Pustolovine bačkog opsenara“ održaće se u „Galeriji 73“ početkom decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.