U trendu

Mirović: Sve pohvale za BKC i Muzej Žeravica, još ćemo pomoći

NOVO MILOŠEVO – Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišli su danas Muzej Žeravica i Banatski kulturni centar, nakon čega su konstatovali da kultura ne stanuje samo u velikim gradovima poput Beograda, Novog Sada i Niša već i u manjim opštinama i selima kao što je Novo Miloševo.
Mirović je nakon obilaska za medije izjavio da će nastojati da unapređuju aktivnosti i „sjajnog velikog samizdata – Banatskog kulturnog centra“ i Muzeja Žeravica i da pronalaze načine i modele za finansiranje njihovih potreba.
On je pomenuo i Muzej i Galeriju “Terra” u Kikindi, koje će tokom dana obići, naglasivši da svi oni čine “sliku male-velike kulturne scene u sredinama koje su često zapostavljene od kulturne javnosti i administracije”.

„Ova poseta imala je za cilj da tu stvar promeni. U Vojvodini su posebno brojne sredine koje moramo buditi kada je reč o kulturi, a postoje snažni kulturni temelji poput Iriga sa Srpskom čitaonicom i rodnom kućom Borislava Mihajlovića Mihiza”, rekao je Mirović.

“Nastojaćemo da sa povećavanjem finansijskih sredstava, koje ćemo izdvajati za kulturu više nego što je prosek rasta budžeta, a uveren sam da taj tempo možemo izdržati, podstičemo sve kulturne sadržaje posebno one koji predstavljaju privatnu inicjativu i koji su često agilnije, aktivniji i aktuelniji nego što su brojne kulturne kulture koje su često uspavane”, istakao je predsednik pokrajinske vlade.
Ministar kulture Vukosavljević, kome je direktor Banatskog kulturnog centra Radovan Vlahović uručio “pasoš Pesničke Republike”, zapazio je da se na prostoru Novog Miloševa i Kikinde odvija vrlo aktivan kulturni život i da ustanove kultrure obavljaju veoma važan posao u okolnostima koje nisu uvek idealne i lake za rešavanje.

“Projekti bazirani na velikom entuzijazmu pojedinaca organizovanih oko ideje prosvetiteljstva i kulture daju ohrabrenje i Ministarstvu kulture da se izbori za veći budžet i podrži veći broj ovakvih projekata”, istakao je ministar.

Mirović, Vukosavljević i vlasnik Muzeja Žeravica Čedomir Žeravica danas su razgovarali o načinima finansiranja izgradnje Muzeja Ranka Žeravice za koji je već gotov projekat.

Projekat, prema rečima Žeravice, predviđa pored zgrade i košarkaški teren sa tribinama sa oko 300 mesta, a postoji ideja i o multifunkcionalnoj sali za kulturne i sportske sadržaje.

“Ranko Žeravica zaslužuje da ima svoj muzej. To je velika ličnost naše sportske istorije i jedan od utemeljivača srpske, odnosno jugoslovenske košarke, čovek bez koga ne bi bilo uspeha našeg sporta u toj meri”, naglasio je Vukosavljević.

On je obećao pomoć Ministarstva kulture za izgradnju muzeja i rekao da ostaje samo da se odrede modaliteti da se kroz oblik javno-privatnog partnerstva realizuje taj projekat.

Ministar je ocenio i da je Muzej Žeravica, u kome se nalazi 158 traktora, devet parnih mašina, osam vršalica i veliki broj predmeta iz oblasti industrijskog nasleđa i tradicionalnih zanata, izuzetan i da će i tu nastojati da pomažu na različite načine.

Vukosavljević je pohvalio rad i entuzijazam Banatskog kulturnog centra koji je tokom 12 godina organizovao oko 1.000 različitih programa i objavio oko 400 naslova, a prošle godine je prostor sa galerijom, bibliotekom i knjižarom adaptiran sredsvima sa konkursa “Gradovi u fokusu”.

Ministar je posebno skrenuo pažnju na njihovu izdavačku delatnost koju će, kako je rekao, nastojati da u narednom periodu podrže i pomognu kroz eventualne nastupe na sajmovima knjiga u Frankfurtu, Lajpcigu i kroz predstavljanje prevoda domaćih dela na francuski jezik u Kulturno-infromativnom centru Srbije u Parizu.

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović je podsetio da je ta opština pobedila na konkursu “Gradovi u fokusu” 2016. godine što je bio početak novih ulaganja u kulturu koju posmatraju i kao mogućnost za razvijanje turističkog potencijala.

“Mogućnosti ulaganja u kulturu u opštini su zaista neizmerne. Mi imamo i Žitni magacin u Novom Bečeju i potencijal Novog Bečeja zaista je veliki. Imamo šta da pokažemo i u šta da ulažemo”, naglasio je Maksimović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.