U trendu

Mladim pesnicima uručena nagrada „Novica Tadić“

BEOGRAD – Mladim pesnicima Branislavu Živanoviću, Jeleni Blanuši i Spasoju Joksimoviću uručena je danas u Ministarstvu kulture i informisanja nagrada „Novica Tadić“.

Stručna komisija za ocenjivanje rukopisa prispelih na književni konkurs za mlade pesnike „Novica Tadić“, koja je radila u sastavu: Marko Avramović, Jana Aleksić, Milomir Gavrilović, Nikola Marinković i Dragan Hamović, donela je jednoglasnu odluku da književnu nagradu ravnopravno podeli troje pesnika.

Branislav Živanović (1984) iz Novog Sada nagrađen je za rukopis „Pesma galiota“, Jelena Blanuša (1987) iz Banatskog Velikog Sela za rukopis „Sabrani strahovi“, a Spasoje Joksimović (1988) iz Majdanpeka za delo „Municipium S“.

Uručujući nagradu mladim pesnicima, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je istakao da ponekad ovakvi napori deluju uzaludno, ali da je negovanje pesništva „ulivanje betona u temelj postojanja i pojedinca i društva i države“.

„Ako bismo društvo posmatrali u organskom smislu, onda se na poeziju može gledati kao na vitalni hormon koji je teško uhvatljiv, ali društvu daje životnu snagu i izdržaj za vrlo često mukotrpne istorijske, društvene, materijalne i svake druge okolnosti“, rekao je Vukosavljević.

On je istakao da poezija ljudima daje nadu, utehu, podseća na temljnija pitanja, daje im optimizam, veru u život, ali i označava određene sumnje.

„Neka bude poezija pa makar propao svet. Ili da budemo još optimističniji: Neka bude poezija kako ne bi propao svet“, poručio je ministar Vukosavljević i poželeo mladim pesnicima upornost, doslednost, istrajnost, veru u sebe i nove zbirke poezije.

U obrazloženju komisije je navedeno da je rukopis „Pesma galiota“ Branislava Živanovića oblikovan u izražajno uspelom i zrelom susticaju različitih poetičkih, kulturnih i diskurzivnih tradicija.

„Suvereno se krećući kroz složene i brižljivo izgrađene slojeve pesničkog teksta, Živanović je potrvrdio širinu pesničkog talenta i visok nivo artikulacionog umeća“, ocenili su clanovi komisije.

Jelana Blanuša u svom rukopisu pažnju usmerava ka sugestivnom i refleksivnom naporu u kojim se promišlja priroda samog straha.

„Jezikom straha i proživljenog bola rekonstruiše se poetski prostor u kojem se, uprkos svim aktiviranim i prepoznatim teskobnim iskustvima, ipak može nazreti mogućnost tražene nade i nedosegnutog mira“, navedeno je u obrazloženju.

Rukopis Spasoja Joksimovića predstavlja, kako ističu članovi komisije, slojevitu pesničku strukturu unutar koje se odvija pokušaj zahvatanja i opisivanja totaliteta stvarnosti.

„Iako je usredsređen na konkretan trenutak ili odsečak života, Joksimović neprestano zadire u velike istorijske i mitske narative, pokušavajući da pronikne u odnose čoveka i hronotopa, prolaznosti i trajanja“, istaknuto je u obrazloženju nagrade.

Komsija je razmatrala ukupno 33 prispela rukopisa autora do 35 godina starosti, uključujući i četvoro učenika osnovne škole, iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Nagrađeni autori dobili su diplomu i plaketu s likom Novice Tadića, a njihovi rukopisi biće objavljeni u ediciji „Prisustva“, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Književni konkurs „Novica Tadić“ pokrenut je prošle godine na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja, kao mera podrške poeziji mladih autora, a u znak sećanja na velikog pesnika našeg doba.

Starosna granica za ucešće na konkursu je 35 godina zato što je Tadić upravo u 35. godini objavio svoju prvu knjigu poezije „Prisustva“.

Organizator konkursa je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)