U trendu

Monografija „Avangardni mit Čaplin“ Bojana Jovića

BEOGRAD – U Klubu – knjižari – galeriji Glasnik danas je predstavljena izuzetno značajna i jedinstvena monografija Bojana Jovića.

„Avangardni mit Čaplin“ o kojoj su poreda autora govoirli i Snežana Savkić, doktorand Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Gojko Tešić, urednik izdanja, Petar V. Arbutina, izvršni direktor Glasnikovog Sektora za izdavanje knjiga. .

Prema rečima Arbutine, Jović (1963) je Beograđanin koji je u rodnom gradu završio obrazovanje i zaposlio se u u Institutu za književnost i umetnost u kome je danas direktor. Tu rukovodi projektom „Srpska književnost u evropskom kulturnom prostoru“.

Objavio je oko 200 stručnih radova i nekoliko knjiga „LIrski roman srpskog ekspresionizma“, „Poetika Rastka Petrovića“ Rađanje žanra: počeci srpske naučne fantastike “ „Junaci modernih vremena“.

„Nastala na temelju izvornog istraživanja građe iz više evropskih književnosti, ovay monografija predstavlja nastavak pionirskog istraživanja čaplinizma kod nas, takođe i originalan doprinos izučavanju poetike i estetike domaće i svtske avangarde kao i čaplinizma u književnosti i umetnosti“ istakao je Arbutina.

„Ova knjiga je dugo nastajala, požalio se Arbutina, ali to je jedinstveni poduhvat o jednom mitu i Čaplinovom uticaju na avangardne pokrete u svetu, pa i u Srbiji“ dodao je Arbutina

Mr. Savkić je ispričala zanimljivu anegdotu da je naš ugledni pisac, koji je profesor na univerzitetu u SAD, Vladimir Pištalo želeo da predaje svojim studentima o Čaplinu, ali je bio šokiran kada je otkrio da oni i ne znaju za njega.

Ona je ocenila da je knjiga „stvaralačko tumačenje Čaplina i da je izuzetno dobra kompozicija knjige koja na kraju ima sav prateći materijal za naučnu monografiju uključujući režimee na nekoliko stranih jezika uključujući, pored „velikih“ ( engleski, francuski, nemački, ruski), i neke „manje“ evropske jezike kao što su poljski i češki.

Takođe autor je sačinio indeks čaplinista među piscima i umetnicima, a u knjigu je uključeno 150 ilustracija i prateća literatura.

Savkićeva je navela srpske pisce koji su se oduševljavali Čaplinom među kojima su bila imena kao Crnjanski i Rastko Petrović.

Urednik izdanja prof. dr Gojko Tešić je ocenio da je u pitanju „izuzetna, evropska knjiga koja je značajno dopunjena i luksuzno opremljena, a sledi Jovićevu prvu knjigu o Čaplinu objavljenu 2012. u veoma skromnoj olpremi i samo u 50 primeraka“.

Ova verzija, dodao je urednik, „kuvala“ se četiri godine i po svemu je jedinstveni projekat u svetu i verovatno će se dugo i značajno koristi kao referentna iako do sada nije bilo ođeka u medijima o njenoj pojavi još za oktobarski Beogradski sajam knjiga.
„Ovakve knjige po opremi i sadržaju nije bilo već desetak godina i jako mi je žao što je sajamski žiri nije primetio, ali Jović ne pripada nikakvom klanu“, požalio se Tešić.

Jović je kazao da je „knjiga izraz multimedijalnosti avangarde kojoj pripada i koja je pod veioma teškim usalovima prihvaćena u celom svetu“.

„Moj cilj je bio da mit o Čaplinu, prvoj mega-zvezdi u svetu rekonstruišem, što sam uradio dugotrajnim, poštenoim radom“, zaključio je Jović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.