U trendu

Monografske publikacije kompozicija Duška Gojkovića

BEOGRAD – Monografske publikacije kompozicija Duška Gojkovića „Dusko Goyković’s Songbook“ koje su priredili Vladislav Tomanić i Marko Krstić objavilo je je Udruženje „Duško Gojković džez inicijativa“, saopštili su iz Udruženja.

Predgovor za za Monografske publikacije napisao sjajni muzičar Stjepko Gut.

Udruženje je posebno zahvalno Ambasadi Savezne Republike Nemačke na podršci, partnerskom odnosu i prepoznavanju značaja ovog izdanja.

Imajući u vidu da je Duško Gojković umetnik, koji je svojim načinom života i svojim muzičkim delom ovekovečio suštinu umetnosti, kao i činjenicu da Udruženje ima za cilj promociju vrhunskih umetničkih vrednosti, ova knjiga predstavlja prvi kapitalni projekat koji je Udruženje realizovalo.
Čitaoci, budući korisnici ali i ukupna naša i međunarodna umetnička javnost imaće pred sobom kompozitorski opus Duška Gojkovića, džez trubača i kompozitora, koji je potekao sa naših prostora i tokom bogate karijere stekao istinsku prepoznatljivost na svetskoj džez sceni.
Duško Gojković, jedan je od najznačajnijih džez trubača na prostoru Evrope, kompozitor, aranžer i bend lider.
U recenziji knjige, čuveni džez trubač internacionalnog renomea Stjepko Gut dao je svoj sud o opusu Duška Gojkovića, ali i opisao svoj lični i profesionalni odnos sa njim kao i njegov uticaj na jugoslovensku i srpsku džez scenu od druge polovine dvadesetog veka do naših dana.
„Duško Gojković je kao muzičar već više od pedeset godina u samom vrhu svetske džez muzike. Njegova improvizacija i svirački nivo, zaista to mislim, jesu neprikosnoveni deo džez istorije“, napisao je Stjepko Gut.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.