U trendu

Murakami primio nagradu Hans Kristijan Andersen

Japanski književnik Haruki Murakami primajući nagradu za literaturu „Hans Kristijan Andersen“ u Odenseu, u Danskoj, upozorio je na posledice isključivanja autsajdera i prekrajanja istorije.

Murakami je na ceremoniji u rodnom gradu jednog od najznačajnijih svetskih pisaca bajki rekao da ljudi povredjuju samo sebe kada grade visoke zidove da bi isključili uljeze i zaustavili autsajdere i kada prekrajaju istoriju.

Japanski mediji su „zid“ i „uljeze“ iz Murakamijevog govora interpretirali kao izbeglice koje stižu u Evropu i protekcionistički odgovor na koji nailaze.

Murakami je rekao da pojedinci i društva imaju svoju mračnu stranu i da moraju, kada je potrebno, da se suoče sa svojim strahovima.

„Ukoliko to ne učinimo, završićemo kao lik iz Andersenove priče ‘Senka’, uništeni od sopstvene senke“, rekao je Murakami.

U obrazloženju žirija navodi se da se u Murakamijevom delu uspešno prepliću „klasično pripovedanje, popularna kultura, japanska tradicija, sanjivi realizam i filozofska rasprava“.

Nagrada, koja ima i novčani deo od 500.000 danskih kruna (74.000 dolara), ustanovljena je 2010. „kako bi se iskazala počast uticaju koji je Hans Kristijan Andersen imao na pisce u svetu“.

Dosadašnji dobitnici su britanski autor indijskog porekla Salman Rušdi i autorka književnog serijala „Hari Poter“ Džoana Rouling.

Murakami (1949) jedan je od najpoznatijih japanskih i svetskih pisaca i dobitnik brojnih prestižnih književnih nagrada. Objavio je, pored ostalih, romane „Kad padne noć“, „1Q84“ u tri toma, „Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća“, „Tokijske misterije“ i druge.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.