N.Sad: Bogat program za Međunarodni dan slepih i slabovidih

NOVI SAD – Međunarodni dan slepih i slabovidih, 15. oktobar, u Novom Sadu biće obeležen muzičkim i dramskim programima pod nazivom „Oči srca“, koji će biti organizovani tokom celom dana na nekoliko lokacija u gradu.

Tokom 15. oktobra biće realizovano više dnevnih programa na nekoliko lokacija u gradu – Studentski trg, plato Spensa, Trg slobode, koncipiranih kroz muzički i dramski program.

Za uveče je u Sinagogi planiran koncert.

„Čast mi je što učestvujem na koncertu sa mojim bivšim profesorima, a sada kolegama sa Akademije umetnosti i što smo se okupili oko ovako plemenitog cilja”, rekao je pijanista Uglješa Brkljač.

Pored njega učestvovaće i pijanisti Petra Spasojevicj, Rita Kinka, Ratimir Martinović, violončelista Marko Miletić, klarinetista Aleksandar Tasić i gudački kvartet „TAJJ“.

Članovi gudačkog orkestra „Kamerata Akademika“ će, u znak podrške slepim i slabovidim, svirati sa povezom na očima.

Kako je istakao rukovodilac tog gudačkog orkestra Marko Miletić, svim članovima orkestra je sviranje sa povezom na očima veliki i potpuno jedinstven izazov, i veruje da će uloženi trud biti minimalan u odnosu na snagu iskustva i poruke koju time šalju.

Ulaz na koncert biće omogućen uz donaciju za povez, a prikupljena sredstva biće upotrebljena za edukaciju slepih i slabovidih osoba u kretanju gradom i nabavku pasa vodiča.

Učesnici umetničkih performansa na biće duo Bogdanov i Dragan Jajicj Vladisavljev sa ekipom „Kreativnog pogona”.

Program „Oči srca” za svoj dugoročni cilj ima osposobljavanje slepih i slabovidih osoba u samostalnom kretanju gradom i osamostaljivanje u svakodnevnom životu, obezbeđivanje adekvatne obuke za prostornu orijentaciju, asistivne tehnologije i ravnopravnog učešcja slepih u društvenoj zajednici.

Motiv je podizanje svesti o položaju slepih lica i podsticanje empatije kod građana.

Iza ideje o organizaciji programa „Oči srca“ stoje „NeoplantArt“ i Akademija umetnosti u Novom Sadu, a program se realizuje uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike