U trendu

„Nacionalna klasa“ ponovo pred publikom

BEOGRAD – Digitalno restaurirana verzija filma „Nacionalna klasa“ Gorana Markovića iz 1978. godine biće premijerno prikazana 29. septembra u Studentskom parku, a u slučaju lošeg vremena u Jugoslovenskoj kinoteci.

„Nacionalna klasa“ je drugi Markovićev film koji je restauriran u okviru projekta „Vip Kinoteka“, nakon ostvarenja „Specijalno vaspitanje“.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić prisetio se danas kada je kao desetogodišnjak prisustvovao premijeri Markovićevog filma.

„Verujem da će u subotu neki drugi desetogodišnjaci prvi put pogledati „Nacionalnu klasu“, taj biser srpske, jugoslovenske, evropske i svetske kinematografije, u kvalitetu kakav taj film zaslužuje“, rekao je Pantelić u restoranu „Nacionalna klasa“, gde je priređeno druženje sa novinarima u susret premijeri.

Pantelić je zahvalio kompaniji „Vip mobile“ što je prepoznala značaj čuvanja fimskog nasleđa.

Glumica Gorica Popović, koja je za ulogu Vukosave Lazarević Šilje, dobila Zlatnu arenu u Puli, kaže da se seća snimanja filma kao nečeg fantastičnog.

„Rad je bio božanstven, bila sam mlada glumica, prvi put sam radila sa Goranom Markovićem. Pristigli su takozvani praški đaci i snimali su božanstvene filmove“, ispričala je Popović.

Film je sniman na više lokacija u Beogradu, između ostalog i na Ušću.

„Snimali smo onu čuvenu scenu kada smo Gaga (Nikolić) i ja došli, tu je i druga devojka na koju sam ja ljubomorna, tu je i (Aleksandar) Berček. Mi ustajemo, a Aca kaže: Kako ćemo mi preko? Da plivamo? Bilo je to druženje, divna energija iz koje je proizašao voljeni film“, rekla je Popović.

Čuvenog Flojda igrao je Dragan Nikolić, a Popović kaže da su se već znali iz Ateljea 212 kada su počeli da rade na filmu.

„Gaga je bio tako neposredan čovek, prepun šala, simpatičnih smicalica. Bio je jako vedar. Vrlo lako smo se razumeli. Bez obzira što smo u filmu kao rogovi u vreći, mi smo zapravo već tada bili divni prijatelji. I ja danas ne mogu da zamislim da njega ovde nema“, rekla je Popović.

Prisetila se i druženja nakon snimanja u Klubu književnika, odlaska na Adu Ciganliju, Bogdana Diklića uvek spremnog na šalu, kao i da je film svuda bio primljen odlično.

„Meni je to bio drugi film nakon „Mirisa poljskog cveća“ Srđana Karanovića i bila sam prilično nepoznata pa je bilo veliko iznenađenje kada sam dobila Zlatnu arenu u Puli. Film je svuda nailazio na fantastičan uspeh, pre svega zato što je jako duhovit i ima neku ljudsku toplinu i lako je nalazio put do gledalaca. O tome govori i činjenica da je mnogo popularan i danas i da se i danas ponavljaju rečenice iz filma“, istakla je Popović.

Ona je pomenula da ponovo radi sa Goranom Markovićem na TV seriji „Delirijum tremens“.

U filmu igraju i Vojislav Brajović, Bora Todorović, Rade Marković, Irfan Mensur i drugi, muziku je komponovao Zoran Simjanović, tekstove je pisala Marina Tucaković, a izvođači su Dado Topić, Slađana Milošević, Oliver Mandić, Oiver Dragojević, Laboratorija zvuka.

Pre premijere 29. septembra planiran je nastup Beogradskog džez orkestra, a specijalne projekcije filma biće organizovane 30. septembra od 18 i 20.30 sati u Kinoteci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.