U trendu

Nagrada FIAF-a za Žan Lik Godara

LOZANA – Međunarodna federacija filmskih arhiva (FIAF) dodelila je svoju godišnju nagradu za 2019. priznatom francusko-švajcarskom sineasti Žan-Lik Godaru.

Nagrada je uručena 11. aprila u Lozani, na svečanosti u sedištu Švajcarske kinoteke, tokom 75. godišnjeg kongresa FIAF-a.

Godar je posvetio nagradu uspomeni na Iris Bari (1895-1969), prvoj kustoskinji filmskog odeljenja Muzeja moderne umetnosti u Njujorku od 1935. godine, koja je bila jedan od osnivača FIAF-a.

Od 2001. godine, kada je FIAF nagradu dobio Martin Skorseze za izuzetan doprinos zaštiti filmske baštine, FIAF svoje priznanje dodeljuje ličnostima van sveta filmske arhivistike čija su iskustva i lična posvećenost filmu u duhu misije FIAF-a.

Među dobitnicima, po odluci Izvršnog komiteta FIAF-a, bili su i Ingmar Bergman, Majk Li, Hou Hsiao-Hsien, Piter Bogdanovič, Anjes Varda, Žan Pjer i Luk Darden, Kristofer Nolan, Apičatpong Verasethakul.

Žan-Lik Godar, rođen 1930. u Parizu, jedan je od vodećih svetskih reditelja i jedan od poslednjih živih predstavnika francuskog novog talasa.

Tokom karijere eksperimentisao je sa novim načinima pričanja priče i stvaranja filmova koji su uticali na čitav niz mlađih generacija filmskih umetnika.

Direktor Švajcarske kinoteke Frederik Maire (nekadašnji čelnik Filmskog festivala u Lokarnu) istakao je na ceremoniji dodele nagrade da je Godarova kreativnost duboko ukorenjena u njegovom širokom poznavanju filmske istorije i u godinama koje je proveo kao kritičar u časopisu „Filmske sveske“ (Cahiers du Cinéma).

Kako je naveo Maire, Godar je duhovni sin Francuske kinoteke i njenog osnivača Anrija Lengloa.

Pored toga, uvek je bio zainteresovan za filmske tehnologije, za razvoj kamera i tehnike snimanja.

Maire je podsetio da Godar ima dvojno državljanstvo i da je od sredine 70-ih godina, živeći blizu Lozane, obnovio veze sa Kinotekom Švajcarske i njenim direktorom Fredijem Buašeom.

Neke od svojih filmova tokom 80-ih godina snimio je uz pomoć te kinoteke i koristeći materijale iz njenih fondova.

Godar je kroz svoj rad uvek ispoljavao veliko interesovanje i brigu za rad, misiju i ciljeve filmskih arhiva, a mnoga njegova ostvarenja odnose se na istoriju filma ili predstavljaju omaž klasicima sedme umetnosti, navedeno je u saopštenju Jugoslovenske kinoteke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.