U trendu

Nagrada “Jefimijin vez” pripala pesnikinji Gordani Đilas

TRSTENIK – Trodnevna manifestacija „Jefimijini dani“, posvećena prvoj srpskoj pesnikinji Jefimiji i ženi stvaraocu, svečano je završena sinoć u manastiru Ljubostinja kod Trstenika, a pesničku nagradu „Jefimijin vez“ ponela je pesnikinja Gordana Đilas.

Ova manifestacija se održava od 1971. godine u čast Jefimije, a sinoć je dodeljena i 32. po reedu psednička nagrada.

“Prema Jefimiji imam poseban odnos, još od mog početka bavljenja poezijom. Ona je bila jedna od prvih pesnikinja u Srbiji, i to mi je ulivalo nadu da i ja kao žena mogu to da budem. Njena odmerenost i snaga pesničke reči, koja danas pleni kao i pre 600 godina prosto je zadivljujuća”, rekla je Gordana Đilas za Tanjug nakon dodele nagrade.

Milovan Antić iz Odbora za kulturu u Trsteniku rekao je da su “Jefimijini dani” najvažnija manifestacija u Trsteniku, ali i u Srbiji, zato što je tema žensko stvaralaštvo.

“Za opštinu Trstenik ovo mnogo znači, pre svega za razvoj kulture i očuvanje tradicije. Jer, Jefimija je prva srpska pesnikinja, i velika nam je čast da obeležavamo njene dane”, rekao je Antić, dodajući da je u tri dana koliko je trajala manifestacija praktično Srbija bila u Trsteniku.

Despotica Jelena se posle smrti muža despota Uglješe Mrnjavčevića zamonašila u manastiru Ljubostinja i dobila ime Jefimija.

Svoj život i rad je posvetila manastiru i umetnosti.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike