U trendu

Nagrada „Konstantin Jireček“ Milanu Ristoviću

BEOGRAD – Ugledna međunarodna nagrada „Konstantin Jireček“ za 2018. godinu dodeljena je istoričaru Milanu Ristoviću, profesoru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Profesor Ristović je autor desetak monografija iz savremene istorije Balkana, Jugoslavije i Srbije, od kojih je polovina prevedena i objavljena u inostranstvu, i velikog broja studija i članaka objavljenih u domaćim i stranim naučnim časopisima i drugim naučnim izdanjima.

Urednik je naučnog časopisa „Godišnjak za društvenu istoriju“ od njegovog osnivanja 1994.

Jedan je od osnivača i urednika „Geopoetike“.

Nagradu „Konstantin Jireček“ dodeljuje Institut za Jugoistočnu Evropu iz Minhena za doprinos nauci i kulturi i nosi ime poznatog istoričara Konstantina Jirečeka (1854-1918), pisca „Istorije Srba“ i „Istorije Bugara“, profesora univerziteta u Pragu i Beču, predstavnika kritičke istoriografije, čiji su učenici bili i srpski istoričari Jovan Radonić, Stanoje Stanojević i Vladimir Ćorović.

Nagrada će Ristoviću biti uručena na svečanosti u Bambergu početkom marta.

Dobitnici nagrade iz Srbije bili su i istoričari Andrej Mitrović i Sima Ćirković, profesor komparativne književnosti Zoran Konstantinović, pisac Aleksandar Tišma, etnolog Ivan Čolović.

Među dobitnicima nagrade su i istoričari Iva Berend, Mirjana Gros i filozof Andrej Plešu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.