U trendu

Nagrada „Matiću u čast“ Jovanu Spasići iz Vlasotinca

ĆUPRIJA – U okviru književne manifestacije 38.“Matićevi dani“, posvećene nadrealisti, književniku i akademiku Dušanu Matiću (1898 – 1980) u Ćupriji, koji traju od 9. do 13. septembra večeras je u Muzeju „Horeum Margi Ravno“ otvorena izložba umetničkih dela nastalih po motivima stvaralaštva Matića, prispelih na konkurs „Matiću u čast“.

Najbolja slika po oceni žirija je Jovana Spasića iz Vlasotinca pod nazivom „Nemoguće bekstvo“.

Njemu je pripala nagrada muzeja koja nosi ime „Matiću u cast“ i nagrada Narodne biblioteke „Dušan Matić“, a urucili su ih direktor muzeja Novak Novaković i direktorka biblioteke Ljiljana Đorđević.

Novaković je otvarajući izložbu rekao da je na konkurs prispelo 60 radova 32 umetnika iz Srbije i Crne Gore, a žiri je za izložbu odabrao 20.

Autori izloženih radova su osim Spasića, Jelena Jovančov iz Bara, Nela Horvat iz Subotice, Nevena Stevanovića, Nataša Stanojević i Jana Mitrovski iz Niša, Jovan Đorđević, Sofija Popović, Momčilo Trajković, Jovan Mitrović iz Beograda, Miroslav Savkov iz Pančeva, Dragan Vesović i Jasmina Vasiljević – Mima iz Kragujevca, Miroslav Munižaba iz Sremske Mitrovice, Novak Novaković, Suzana Dželatović, Ivan Milosavljević i Tamara Dranosć iz Ćuprije i Miloš Đorđević iz Zemuna.

„Izložba je promocija savremenog stvaralaštva i kulture, a nagrada ove godine prvi put ima otkupni karakter“, rekao je Novaković.

Naime, nagrađena dela će biti otkupljivana, jer, kako je rekao Novaković, želja im je formiraju sopstvenu zbirku najboljih, nagrađenih umetničkih dela u Muzeju.

Sutra je na programu poetsko veče „Teku reke“, na kojem učestvuju književnici Kluba „Dušan Matić“, a zatim je predviđen koncert klasiče gitare Miloša Vukovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.