najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nagrada za književnost Miljurku Vukadinoviću

Nagrada “Dušan Srezojević” za književnost danas je uručena književniku iz Beograda Miljurku Vukadinoviću u književnom klubu “Djura Jakšić”.

Kako je navedeno u obrazloženju žirija, Vukadinović je nagradu dobio za izabrana dela objavljena prošle godine, ali i sveobuhvatan, originalan i značajan doprinos savremenoj srpskoj književnosti.

Vukadinović je na dodeli rekao da mu je ova nagrada izuzetno važna, jer je u svom prvom nagradjenom eseju pisao o Srezojeviću.

Vukadinović je rodjen 1953. godine u selu Svarče kod Blaca. Gimnaziju, Filološki fakultet i postdiplomske studije na odseku za jugoslovensku književnost i jezik završio je u Beogradu.

Objavio je oko 40 autorskih knjiga i dobitnik je više od 30 medjunarodnih i domaćih književnih nagrada. Izmedju ostalih, dobio je “Djurin šešir”, koji je i nosio na dodeli nagrade “Dušan Srezojević” u Jagodini, zatim je dobitnik nagrada “Drainac”, “Zlatni Orfej”, “Zlatno slovo”, “Sretenjska povelja”, “Šumadijske metafore”.

Nagrada se sastoji od unikatne povelje, koju je uradio Toni S. Stojanović i novčanog iznosa, koji obezbedjuje Skupština Jagodine.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike