U trendu

Nagrađeni na Konkursu „Nedelja stvaralaca evropske baštine“

BEOGRAD – Na Konkursu „Nedelja stvaralaca evropske baštine“ (European Heritage Makers Week), organizovanom od strane Ministarstva kulture i informisanja u saradnji sa Sekcijom muzejskih pedagoga pri Muzejskom društvu Srbije, od pet izabranih radova koji su poslati na evropsko takmičenje, dva rada su odabrana među 10 najboljih sa teritorije Evrope, saopštili su danas iz ministarstva kulture.

Evropski žiri nagradio je trinaestogodišnju Miu Mitrović sa pričom o Ivi Andriću i dvanaestogodišnjeg Nikolu Mihailovskog iz Niša sa pričom „Vampiri među Srbima“

Kao nagradu koju dodeljuje Savet Evrope, nagrađeni će imati priliku da, u okviru Programa Dani evropske baštine, u novembru ove godine organizovano posete Strazbur.

Ovo će biti uzbudljiva prilika za „Stvaraoce nasleđa“ da se međusobno upoznaju, razmene ideje, posete evropske institucije i grad Strazbur.

Na konkurs „Nedelja stvaralaca evropske baštine“ prijavljena su 43 rada.

Žiri je izabrao pet koji su prosleđeni sekretarijatu Dana evropske baštine u Savetu Evrope za konačni izbor 10 najzanimljivijih priča na evropskom nivou.

Ovo je prva godina da je Republika Srbija učestvovala.

Ministarstvo kulture i informisanja čestita nagrađenima i zahvaljuje se deci, roditeljima, profesorima i muzejskim pedagozima koji su dali doprinos u prezentaciji nasleđa.

Ministarstvo će nastaviti sa organizacijom ove kao i sličnih akcija koje će biti podstrek mladima da fokus svoje pažnje više usmere na prepoznavanje i negovanje kulturne baštine kao temeljne vrednosti za uspostavljanje interkulturalnog dijaloga, jedne od osnova za istinsko razumevanje među narodima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar