U trendu

Nagrađivani film „Merlinka“ zatvara festival Merlinka u DOB

BEOGRAD – Poslednje večeri festivala Merlinka, u nedelju 9. decembra, od 19 sati u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće prikazan nagrađivani dugometražni film „Merlinka“.

Reč je o argentinskom filmu zasnovanom na istinitoj priči koji je na Berlinalu nominovan za najbolji queer film i najbolji prvi film reditelja Martina Rodrigesa Redondoa, dok je na festivalima u Milanu i Tel Avivu nagrađen kao najbolji film.

Markos, sedamnaestogodišnji farmer, otkriva svoju seksualnost u neprijateljskom okruženju.

Lokalni tinejdžeri mu daju nadimak Merlinka i on postaje meta ljudske žudnje i diskriminacije.

Prema rečima reditelja, filmom je želeo da istraži svet izolacije u kom se našao glavni lik, Markos zvani Merlinka, i to samo zbog toga što se na prvi pogled činio drugačijim od ostalih dečaka u toj maloj zajednici.

„Saznao sam o ovome iz novina i prateći vesti. U 2009. godini priča se pojavila na svim stranicama i u emisijama crne hronike nacionalnih argentinskih medija. Od tog trenutka sam se zainteresovao, i uspeo sam da intervjuišem Markosovog advokata, a kasnije i samog Markosa. Kažem Markosa, a ne Merlinku, jer se to događalo 2010. godine, i u tom trenutku on se još uvek nije odlučio da započne tranziciju. Bio sam svedok njene tranzicije“ kazao je Rodriges Redondo.

Deseti, jubilarni Međunarodni festival queer filma „Merlinka“ održaće se od 6. do 9. decembra u Domu omladine Beograda.

U toku četiri festivalska dana na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Australije.

Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sandens festivala i drugih.

U fokusu ovogodišnjeg festivalskog programa je Nemačka i nemačka kinematografija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.