U trendu

Najava 42. BITEF-a

Spektakularnom predstavom "Manje više beskonačno", koja u Beograd stiže iz Francuske, pod naslovom "Tragikomedija i tragedija našeg doba", 15. septembra u Sava centru počinje 42. po redu BITEF. Ove godine selektorski tandem (teatrolog Jovan Ćirilov i pozorišna rediteljka Anja Suša) odmah su predstavili koncept i kriterijum po kojem su pozivane gostujuće predstave. Naime, selekcija je bila fokusirana na fenomen manipulacije pojmom tragičnog u savremenom svetu. Posle mnoštva viđenih predstava, selektorima se nametnuo zaključak koji se vremenom pretvorio u ovogodišnji slogan, koji ukratko glasi da tragičnost današnjeg sveta u pozorišnoj obradi gotovo uvek postaje tragikomedija.
Četrdeset drugi festival obeležiće ostvarenja nekih od najpriznatijih umetnika evropske i svetske pozorišne scene, poput Kristofa Martalera koji stiže sa projektom "Manjak prostora", Hajnera Gebelsa "Štifterove stvari", Dimitrija Gočeva i njegove režije antičke tragedije "Persijanci". Domaće teatarske snage na ovogodišnjem BITEF-u predstavljaće opera "Don Đovani" u režiji Bojane Cvejić i "Car Edip" u adaptaciji i režiji Vide Ognjenović. Ovogodišnji BITEF biće specifičan i po tome što je uvedena jedna organizaciona novina: ovo će biti prvi BITEF posle potpisivanja protokola Ministarstva za kulturu i Skupštine grada o finansiranju međunarodnih manifestacija u Beogradu.
Ako ste mislili da je to jedini novitet, prevarili ste se. Još jedna novina u organizaciji ovogodišnjeg najznačajnijeg pozorišnog festivala kod nas jeste i njegova prezentacija u reagionu, s obzirom na to da će se programska shema BITEF-a predstaviti na konfenrancijama za štampu koje će biti održane i u gradovima bivše Jugoslavije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar