najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Najbolje dečje knjige: 'Beogradska mumija' i 'Leto kada sam naučila da letim'

Najbolje dečje knjige objavljene u 2015. godini, čijim autorima je pripala nagrada “Dositejevo pero”, jesu “Beogradska mumija” Branka Miloradovića i “Leto kada sam naučila da letim” Jasminke Petrović, a odluku o tome doneo je “najoštriji i najiskreniji žiri” sastavljen od 72 beogradska djaka.

Pored “Beogradske mumije”, koju je objavila čačanska “Pčelica”, 19. “Dositejevo pero”, druga i treća nagrada u kategoriji knjiga za mladji uzrast pripala je i Dobrici Eriću za “Blago voća i povrća” u izdanju “Kreativnog centra” i Lavu Lukiću za “Veliko spremanje” izdavača “Tukan Ful mun”, saopštili su danas organizatori konkursa Dečje kritike.

U kategoriji dela za starije osnovce prva nagrada pripala je Jasminki Petrović za “Leto kada sam naučila da letim”, a druga i treća je Nikoleti Novak za knjigu “Tako mi je pričao Budimir”, koju je kao i pobedničku u mladjoj kategoriji izdala “Pčelica”, i Gordani Maletić za “Legende o neosvojivom gradu” u izdanju Lagune.

Deca su odlučivala izmedju 34 naslova od kojih je 18 bilo namenjeno mladjem uzrastu a 16 starijem.

Nagrade će dobitnicima u okviru Dečje nedelje biti uručene 7. oktobra u Udruženju književnika Srbije, saopštili su organizatori  –  udruženja “Prijatelji dece Voždovca” i “Prijatelji dece Zemuna”.

Konkurs Dečje kritike “Dositejevo pero” ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, biblioteka “Dositej Obradović” i organizacija “Prijatelji dece Opštine Voždovac” prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze svoje mišljenje o literaturu namenjenoj njima.

Prvu nagradu velikog dečjeg žirija, “Dositejevo pero”, do sada su, izmedju ostalih, dobili i Gradimir Stojković za “Hajduk na Dunavu”, Uroš Petrović za “Zagonetne priče”, Silvija Otašević za knjigu “Plurkini Musketari” i Lidija Nikolić za “Mamin dnevnik”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike