U trendu

Najraniji poznati crtež Leonarda da Vinčija biće predstavljen u njegovom rodnom gradu

Najraniji poznati crtež italijanskog renesansnog umetnika i naučnika Leonarda da Vinčija biće predstavljen na izložbi u njegovom rodnom gradu Vinči za tri godine, kada će biti obeleženo 500 godina od njegove smrti.

Galerija Ufici u Firenci saopštila je da će retko izložen crtež pod nazivom „Landscape Drawing for Santa Maria Della Nave“ pozajmiti muzeju Leonardiano na pet nedelja počev od 5. avgusta 2019.

Detaljno nacrtan pejzaž doline reke Arno i zamka u naselju Montelupo Fjorentino u okrugu Firence iz 5. avgusta 1473. godine, prvi je rad Leonarda da Vinčija koji je datiran.

Crtež je poslednji put predstavljen u Milanu na izložbi posvećenoj Leonardu da Vinčiju tokom svetske izložbe Ekspo (EXPO) 2015.

Agencija AP navodi da rad može biti izložen najviše 90 dana, a zatim mora biti u skladištu na četiri godine pre nego što ponovo bude predstavljen.

Leonardo da Vinči, italijanski vajar, naučnik i slikar, „uomo universale“ italijanske renesanse koga istoričari umetnosti svrstavaju u najveće genije svih vremena, umro je 1519. godine.

Njegova „Mona Liza“ i „Poslednja večera“ spadaju medju najčuvenije slike na svetu, a „Traktat o slikarstvu“ (u prevodu objavljen u Beogradu 1953) koji sadrži njegova zapažanja, zaključke i pouke o slikanju, perspektivi, svetlosti i boji, značajan je doprinos nauci o umetnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.