U trendu

Najveća misterija savremene svetske umetnosti „slučajno“ otkrivena?

Identitet planetarno popularnog uličnog umetnika Benksija i dalje ostaje misterija, iako je njegov kolega ulični umetnik i di-džej Goldi iz Bristola „slučajno“ otkrio njegovo ime u jednom intervjuu.

Tokom intervjua za podkast „Distraction Pieces“, Goldi je govorio da, uprkos ogromnim zaradama koje danas ostvaruju umetnici koji slikaju grafite, u svetu umetnosti i dalje postoji negativan odnos prema toj vrsti umetničkog izražaja.

Kako je preneo britanski list „Indipendent“, Goldi je tada greškom otkrio Benksijev identitet.

„Dajte mi slova fonta ’babl‘ da njima ispišemo Benksi na majici i možemo da je prodamo. Uz dužno poštovanje prema Robertu, mislim da je genijalan umetnik. Mislim da je preokrenuo svet umetnosti“, rekao je Goldi, nakon čega je zavladala tišina.

Tokom 2003. i 2004. mediji su različito pisali o njegovom identitetu, prenosi Tanjug.

„Gardijan“ je ranije objavio da je njegovo pravo ime Robert Benks, da je rođen 1974, a prema Bi-Bi-Siju, on se zapravo zove Robin Benks.

Ovaj umetnik već godinama intrigira svetsku javnost svojim satiričnim radovima koji često nose antiratne, antikapitalističke, antiestablišmentske ili slobodarske poruke.

Najnovije u nizu „iznenađenja“ koja Benksi priređuje javnosti, dogodilo se početkom meseca tokom prodaje njegove slike „Devojka sa balonom“ u aukcionarskoj kući „Sotebi“.

Naime, u trenutku kada je to njegovo delo proglašeno prodatim za milion funti, ono je počelo da prolazi kroz ram u koji je bio ugrađen sekač.

Prisutni su u neverici sedeli i posmatrali kako se umetničko delo rasipa u komade.

Zbog velikog publiciteta i činjenice da je sam umetnik priznao da je odgovoran za taj „incident“, ta slika sada vredi dvostruko više.

„Dejli mejl“ piše da je Benksi nedavno na svom profilu na Instagramu objavio fotografiju trenutka u kojem je slika počela da „curi“ kroz ram.

Na odvojenom video-snimku koji se pojavio na Tviteru, kamera koja je takođe zabeležila ovaj trenutak, u sledećem se pomera i beleži kovrdžavog čoveka s naočarima koji fotografiše šta se događa sa iste pozicije sa koje se može videti slika koju je Benksi objavio na Instagramu.

Može biti da je upravo taj čovek bio Benksi, navodi list, ali napominje da za tako nešto nema potvrda i zaključuje da je njegov identitet ipak i dalje nepoznat.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar