U trendu

Nakon 60 godina: Smederevo dobija svoje pozorište

Pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“ počeće 6. jula, a Smederevo će ove godine imati i sopstvenu produkciju, što znači da više nije „samo naručilac predstava koje se igraju na otvorenom“, kazala je juče gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

„Konačno će, posle više od 60 godina, Smederevo dobiti svoje pozorište i naši školovani glumci će igrati u svom gradu. To više nije festival na koji dolaze pozorišta iz Srbije i Evrope, odigraju svoju rolu, uzmu nagrade i odu. Sada je Smederevo kreator festivala jer pravi svoje predstave s ozbiljnim ansamblom i poznatim glumcima“, rekla je Jasna Avramović.

Festival će biti održan u prostoru citadele despota Đurđa Brankovića, a biće otvoren predstavom „Duge noći i crne zastave“ po romanu i dramatizaciji pisca i strip scenariste iz Niša Dejana Stojiljkovića, u koprodukciji smederevskog Kulturnog centra, Šabačkog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Niša. Ovom predstavom će biti i zatvoren festival.

Festival finansira gradska uprava, a plan je da festival ne košta više nego prošle godine, kada je za manifestaciju izdvojeno 3,5 miliona dinara. Grad za ranije festivale duguje oko 20 miliona.

Publika će na festivalu moći da pogleda predstavu „Galeb“ po istoimenom romanu Antona Pavloviča Čehova u režiji Jovice Pavića i izvođenju leskovačkog Narodnog pozorišta, predstavu „Ženidba i udadba“ pozorišta na Terazijama po tekstu Jovana Sterije Popovića i kompozitora Momčila Bajagića Bajage, u režiji Vladimira Lazića i dve predstave u izvođenju pozorišta Boško Buha Šekspirov „San letnje noći“ i „39 stepenika“ po tekstu Patrika Barloa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.