U trendu

Narandžasta sedmica u Beogradu

Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji organzuje Nedelju Holandije u Beogradu, koja će trajati od 27. juna do 2. jula, tokom koje će posetici imati priliku da probaju holandsku hranu, gledaju filmove i slušaju muziku D J-eva iz Holandije, da se voze holandskim biciklama, a tih dana Palata „Albanija“ i Most na Adi biće osvetljeni u narandžasto.

To je najavio ambasador Holandije u Srbiji Henk van der Dol tokom predstavljanja programa na konferenciji za novinare u Domu omladine, a na koju je kasnio jedan od učesnika konferencije, pa se amabasor odmah našalio:

„Jedan učesnik se zaglavio u saobraćaju i to je reklama za holandski način života – vožnja bicikla ili pak korišćenje javnog prevoza, a Beogradom upravo kruži jedan tramvaj narandžaste boje“.

Taj tramvaj koji najavljuje sedmodnevnu manifestaciju upriličenu povodom završetka šestomesečnog predsedavanja Holandije Savetu Evropske unije, kružiće Beogradom mesec dana.

„Orange week“, odnosno Nedalja Holandije, počinje zajedničkom izložbom fotografija srpskog fotografa Maraka Rupene i njegove holandske koleginice Ilvi Niokikćin u Mikser hausu.

Izložba oko 40 fotografija predstaviće mesta i situacije u Amsterdamu koje podsećaju na Beograd, i one u Beogradu koje liče na glavni grad Holandije.

Takođe, u ponedeljak 27. juna, u KC „Grad“, biće organizovan „Delikatesni ponedeljak,“ gde će tim holandske ambasade kuvati za goste.

U Domu omladine biće organizovane tri večeri holandskog filma, pa će publika moći da pogleda filmove „Borgman“, „Akvarijum“ i „Golcijus i Pelikansko društvo“.

U okviru manifestacije „Film street“, na Kalemegdanu kod Mužičkog paviljona će 2. jula biti prikazan holandski istorijski spektakl „Admiral“, nakon čega će na terenima KK „Partizan“ na Kalemegdanu biti organizovana velika žurka elektronske muzike.

Osim toga, tim ambasade će 29. juna, ulepšati jednu od kuća za decu bez roditeljskog staranja u Beogradu, ističući na taj način važnost volonterskog rada, koji se svake godine posvećuje dan u Holandiji, a čija diplomatska tela sada promovišu tu akciju i van granica svoje zemlje.

Poslednjeg dana „Narandžaste nedelje“, na Trgu Republike biće proglašen „kum“ nove sorte narandžastih ruža koje su ambasadro Van der Dol i gradonačelnik Beograda Siniša Mali sadili 25. marta na keju kod SC „Milan Gale Muškatirović.“

Kao i prethodne tri godine, i ove će poslednjeg dana Nedelje sa Trga Republike krenuti masovna biciklistička vožnja kroz grad, koja će se završiti na Dorćol placu, a tokom koje možete osvojiti ručno napravljeno biciklo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar