U trendu

Narodno pozorište zove publiku na proslavu 150. rođendana

BEOGRAD – Narodno pozorište danas proslavlja 150 godina postojanja svečanom akademijom u 19.30 časova na Velikoj sceni našeg najznačajnijeg nacionalnog teatra, a besplatne ulaznice za publiku nalaze se na biletarnici pozorišta, saopštili su iz Narodnog pozorišta.

Od 1868. godine kada je osnovano pa sve do danas, Narodno pozorište u Beogradu predstavlja jednu od najreprezentativnijih i najznačajnijih kulturnih institucija Srbije.

Koliko je bilo čuveno i van granica Srbije govori i to da su predstave u njemu gledali Sofija Loren, Ričard Barton i Elizabet Tejlor, Kirk Daglas, Iv Montan, Džek Nikolson, Alfred Hičkok…dok je na njegovoj sceni, pored plejade izvanrednih domaćih glumaca, igrao i jedan Lorens Olivije.

Proslava velikog jubileja u Narodnom pozorištu odigraće se u senci jednomesečne krize koja je razrešena promenom upravnika.

Vlada Srbije je u utorak razrešila dužnosti, na njegov zahtev, upravnika Dejana Savića, a za vršioca dužnosti imenovala pozorišnu rediteljku i profesorku FDU Ivanu Vujić.

Predsednik Upravnog odbora Aleksandar Gatalica ranije je podneo ostavku.

Razrešenjem događanja u Narodnom pozorištu, omogućeno je i da se 23. i 24. novembar na sceni realizuje zakazano gostovanje ansambla Narodnog pozorišta iz Budimpešte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.