U trendu

Nastup kineske umetničke trupe na Kalemegdanu

BEOGRAD – Povodom obeležavanja Kineske nove godine, na Kalemegdanu je danas održan nastup kineske umetničke trupe.

Prisutni su imali priliku da uživaju u mađioničarskim trikovima, vide kako izgleda tradicionalna kineska nošnja, ali i da degustiraju razne vrste kineskih čajeva izloženih na štandovima oko fontane „Ribar“ na Kalemegdanu.

Između ostalog, bile su izložene i dungčang rezbarene tikve tako da su zainteresovani imali priliku da saznaju nešto više o toj reprezentativnoj formi umetnosti koja je rasprostranjena u Dungčangfu, okrugu grada Lijaočenga provincije Šandung.

Osim toga, mogli su videti i ukrase od papira grada Gaomi čija izrada predstavlja jednu od tri izvanredne umetnosti naroda Han iz tog kineskog grada.

Reč je o ukrasima koji se mogu naći na prozorima, vratima, zidovima… a njihova rasprostranjenost usko je povezana s festivalskim običajima u ruralnim oblastima grada Gaomi.

Takođe, imali su priliku da saznaju nešto više o tehnici izrade „Ći“ četkica okruga Guangrao, u gradu Dungjing.

Zainteresovani će nastup kineske umetničke trupe moći da pogledaju i sutra, u 15 sati na istom mestu – kod fontane „Ribar“ na Kalemegdanu.

Kineska nova godina je najvažniji praznik u Kini, sa 4.000 godine dugom tradicijom.

Datum njenog obeležavanja nije fiksiran i varira svake godine, najčešće počinje dolaskom mladog meseca krajem januara, a završava se krajem februara, pri punom Mesecu, a ove godine se proslavlja 25. januara.

Simbol Kineske nove godine za 2020. je pacov, za koga se veruje da donosi prosperitet i mudrost narodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.