U trendu

Naučnici Američke fondacije za nauku dolaze u Srbiji

VIMINACIJUM – Od 26. do 28. avgusta u Viminacijumu i Beogradu biće održana radionica „Data science“, u kojoj će učestvovati stručnjaci iz Američke nacionalne fondacije za nauku (NSF) i oko 300 naučnih istraživača sa Balkana.

Direktor Arheološkog instituta SANU i arheološkog projekta Viminacijum dr Miomir Korać rekao je da NSF ima budžet od 9,5 milijardi dolara, što samo po sebi govori o važnosti te institucije i da su gotovo dve godine radili da NSF dođe u Srbiju.

On je Tanjugu objasnio da je pre godinu i po u Vašingtonu boravila grupa srpskih istraživača koji se bave bionaukama, matematičkim naukama i arheologijom kada su se američki arheolozi zainteresovali za Viminacijum.

Korać je najavio dolazak 52 istraživača iz najvećih američkih laboratorija i dekani fakulteta sa kojima će biti organizovana radionica posvećena bazama podataka u arheologiji, bio i matematičkim naukama.

Prvog dana, prema rečima Koraća, američke istraživače će u Viminacijumu upoznati sa domenima arheologije u bazama podataka, pošto Viminacijum ima na stotine hiljada predmeta i dobar je primer za to.

Program naredna dva dana biće organizovan u Palati Srbije gde će im se pridružiti još 300 istraživača sa šireg prostora Balkana.

Korać je naveo da je NSF odobrio 100.000 dolara za putne troškove i boravak svojih istraživača.

„Obično daju daleko manje sume. Sličan događaj su organizovali pre dvadesetak godina u Izraelu i to je nešto što je jedinstveno“, istakao je Korać, ocenivši radionicu „Data science“ kao jedinstven naučni događaj i priliku za susret sa američkim naučnicima.

Interesovanje američkih naučnika za dolazak u Srbiju, Korać je objasnio činjenicom da je Viminacijum u arheologiji jedinstven model kako treba razvijati arheološki lokalitet.

„Na lokalitetu Viminacijum vrše se dugotrajna arheološka iskopavanja. Samo smo iskopali 14.000 grobova i samo u njima imamo stotinak hiljada predmeta, a predmeti koji su vezani za istraživanje grada i okoline grada predstavljaju na stotine hiljada novih artefakata koji ulaze u baze. To su velike baze i sa američkim stručnjacima ćemo razgovarati kako da ih učinimo vidljivijim“, rekao je Korać.

On je ukazao na značaj uspostavljanja saradnje sa vodećim istraživačima iz oblasti arheologije.

„Dolaze istraživači iz Viskonsina, sa Pen Stejta, iz Vašintona, Utaha, sa različitih strana Amerike i ovde ćemo im predstaviti šta mogu da očekuju od budućih iskopavanja u Viminacijumu. Imamo dokaze o postojanju foruma, carske palate, hipodroma, sve su to veliki obkjekti i siguran sam da ćemo pojedine od tih istraživača zainteresovati za zajedničku saradnju“, rekao je Korać

On je nagovestio da, tokom oktobra i novembra, planiraju posetu vodećim američkim univezitetima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar