Naučnici pronašli izgubljeni kontinent Velika Adrija

LONDON – Ugledni časopis Sajens (Science) objavio je članak o kontinentu nastalom pre više od 100 miliona godina, koji su naučnici nazvali Velika Adrija (Greater Adria) a koji se prostirao današnjim prostorom od Alpa sve do Irana.

Kontinent je u velikim tektonskim pomeranjima potonuo, a najvecim delom nalazio se na prostoru današnje južne Europe. Pojednostavljeno, izgubljeni kontinent Velika Adrija (ili Veliki Jadran) nalazi se duboko ispod Balkana.

Velika Adrija je, kako tvrde stručnjaci, formirana pre gotovo četvrt milijarde godina kada se odvojila od južnog superkontinenta Gondvane, koji je tada na okupu držao današnju Afriku, Južnu Ameriku, Antarktik, Australiju, Indijski potkontinent i Arapsko poluostrvo, prenosi B92.net.

Taj praistorijski kontinent je obuhvatao područja tridesetak današnjih zemalja, od Španije do Irana. Većinom je bio pod vodom iz koje je štrčao niz ogromnih stena, odnosno ostrva, tvrdi Douve van Hinsbergen, šef Katedre za paleogeografiju i globalnu tektoniku sa Odeljenja za geologiju Univerziteta u Utrehtu u Holandiji.
„Mediteranska regija je jednostavno – geološki nered. Sve je zakrivljeno, razlomljeno i razbacano“, rekao je Van Hinsbergen za časopis Sajens.

Velika Adrija, po njegovom tumačenju, bila je deo afričke tektonske ploče, da bi pre stotinu miliona godina počelo njeno „klizanje“ i podvlačenje pod evroazijsku tektonsku ploču, odnosno pod današnju južnu Evropu.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Gagi

    Znao sam: na tom kontinentu su ziveli stari Sorabi, vozili se na letecim automobilima domace a ne kineske proizvodnje. Kontinent je pre nekoliko milenijuma zli zapad sa Acom Sorabom potpuno potopio (Belgrejd na vodi se bio malo otrgao od plana), naravno po nalogu praVatikanaca. Isplivalo je nekoliko najizdrzljivijih soraba kroz rupu Resavska pecina na Balkanskom poluostrvu i sad pocinje zlatno doba Srbije pod Acom Srbinom – i ponovo cemo se voziti u letecim automobilima, samo sada kineske proizvodnje… nego brine me nesto ovaj Beograd na vidi, stalno neku vodi ispumpavaju – da opet ne potonemo?

Napišite komentar