U trendu

Ne propustite: „Život i delo Miloša Moskovljevića“ Momčila Isića

Službeni glasnik izdao je knjigu „Život i delo Miloša Moskovljevića“ (1884-1969) autora Momčila Isića.

Monografiju čine tri osnovna dela: „Politički i nacionalni rad“, „Kulturna, prosvetna i naučna delatnost“ i „Privatni život“.

Reč je o periodu u kome je Srbija prvo osnažila svoju državnost uspešno okončanim balkanskim ratovima, zatim ogromnom žrtvom u Prvom svetskom ratu, potom omogućila stvaranje Kraljevine SHS/Jugoslavije i podnela najveći teret tokom njenog opstajanja, da bi žrtvom u Drugom svetskom ratu doprinela pobedi nad okupatorom, a kasnije i u izgradnji socijalističke Jugoslavije.
S obzirom na brojne dužnosti koje je Moskovljević obavljao i položaje koje je zauzimao u političkom i društvenom životu Srbije i Jugoslavije u periodu dužem od pola veka, analiza njegovog života i dela predstavlja važan doprinos sagledavanju sveukupnih društvenih i političkih prilika u Jugoslaviji, posebno u Srbiji.
Monografija, koja će sutra biti predstavljena, takođe govori o izuzetno značajnom delu Miloša Moskovljevića u oblasti lingvistike i leksikografije posvećujući, s tim u vezi, posebnu pažnju njegovom „Rečniku savremenog srpskohrvatskog književnog jezika s jezičkim savetnikom“, koji je on nazivao svojim životnim delom.

Dr Momčilo Isić (1952) naš je ugledni istoričar i naučni savetnik u Institutu za noviju istoriju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.