Nećete mu odoleti: Potresan roman o borbi za pravo na ljubav

Srpskim čitaocima se predstavila kineska književnica Danjan Čen knjigom „Šangajska princeza“ predstavljena na Beogradskom sajmu knjige 2016. godine koja je naišla na izuzetan prijem kod čitalaca, a sada će se u knjižarama naći njen roman „Šangajska lepotica“.

Prema rečima PR menadžera „Lagune“ Tanje Vukčević , „to je potresna, istinita priča o borbi za pravo na ljubav u surovoj stvarnosti Kulturne revolucije u Kini – o borbi koja je unapred bila izgubljena“.

Glavna junakinja je prelepa glumica Jindžu Šangguan koja je stigla u u Šangaj sa izbeglicama u vreme Drugog svetskog rata i uspela da stvori zavidnu karijeru filmske zvezde. Tu, u gradu koji joj daje šansu, 1944. rađa ćerku Jaojao i odgaja je u raskoši. Devojčica je po svemu posebna od ranog detinjstva, dobija najbolje obrazovanje, a majka od nje želi da stvori pijanistkinju. Kada je Kinu 1966. zadesila Kulturna revolucija, životi majke i ćerke kreću u potpuno drugačijem smeru.

Danjan Čen je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih savremenih kineskih književnica. Dok piše o svojim junakinjama, ona pripoveda o Šangaju, jednom od najdinamičnijih gradova savremene Kine.

Zbog posvećenosti ovom gradu Danjan Čen se smatra ambasadorkom Šangaja. Rođena je 1958. godine u Pekingu, a odrasla je u Šangaju.

Od rane mladosti počela je da piše, prevodi, fotografiše i slika. Diplomirala je na Donghua univerzitetu, na katedri za kineski jezik. Devedesetih godina postala je prva među kineskim piscima koji su izašli van granica zemlje. Vremenom je postala najznačajniji putujući kineski književnik.

Kreirala je jedinstven metod na putovanjima, metod „geografskog čitanja književnih dela“. Godine 2016. Turistička organizacije Srbije dodelila joj je titulu turističčke ambasadorke Srbije u Kini, a 2017. nagradu za doprinos kulturnoj saradnji između Srbije i Kine.

Režira i prvi kinesko-srpski film pod imenom „Gde Sava teče“. Uvažena kineska književnica Danjan Čen boravila je nedavno u Beogradu u okviru manifestacije „Fantastični Šangaj“, koja je bila posvećena promociji ovog grada, kao i ojačavanju kulturne razmene između Kine i Srbije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike