U trendu

Nekoliko novih izdanja Sl. Glasnika

BEOGRAD- Izdavačka kuća „Službeni glasnik“ objavila je nekoliko novih knjiga : „Portreti“ Džona Berdžera , “ Božanstveni bezbožnici“ Sanje Domazer, „Epilog“ Save Damjanova, „Sveta ljubav“ Milovana Vitezovića a od novih stručnih pravnih knjiga 15.izdanje “ Krivičnog zakonika“.

Knjiga “ Portreti“ sadrži 74 eseja o različitim umetnicima ali i pesme, izvode iz romana i pisama, kao i razgovore.

Počinje analizom crteža iz pećine Šove (30.000 godina pre n. e.), a završava se esejom o savremenoj palestinskoj umetnici Randi Mdah, rođenoj 1983. godine.

U prodornoj i jedinstvenoj prozi, Berdžer predstavlja potpuno nove načine razmišljanja o umetnicima, od Rembranta do Henrija Mura, od Džeksona Poloka do Pikasa, i naglašava suštinsku vezu između politike, umetnosti i šireg konteksta istraživanja kulture. Rezultat je čudesna šetnja kroz mnoge vekove vizuelne kulture, jednog od najistaknutijih kritičkih glasova savremenog sveta.
Prof. dr Sanja Domazet je u trotomnoj knjizi „Božanstveni bezbožnici“ pisala o umetnicima koji su živeli i stvarali u skladu s postulatom da stvarati umetnost u savremenom svetu znači spasavati sopstvenu dušu.

Oni o kojima je govorila (Gabrijela Mistral, Garbo, Raspućin, Visocki, Neruda, Ruževič, Mišima….) dokaz su da „veliki umetnici zauvek ostaju deca, a za decu je Hristos rekao: ‘Pustite decu da mi priđu.’“

Ovi eseji podrazumevaju da čovek kao duhovno biće dolazi gladan na ovaj svet, a tu glad ova knjiga želi da utaži. Ovo je delo za čitaoce-stvaraoce, koji smisao nalaze kada zarone u životne dubine, svetost saznanja, slatke kapi rose u kojima su svetovi čula, razuma i duha.
Knjiga“ Epilog“ prof. dr Save Damjanova, donosi izuzetne, zaboravljene književne vrednosti još uvek žive, trajne modernosti. Istovremeno je jedan od onih koji ne pišu klasične, dosadne profesorske tekstove o književnoj umetnosti. Damjanov je jedan od retkih istoričara književnosti koji je u tradiciji pronalazio modernost.
Inace, „Epilog“ predstavlja poslednju knjigu eseja i književnoistorijskih ogleda: na izvestan način, ona je završni tom kolekcije Damjanov: Srpska književnost iskosa (1-5), koju je Glasnik objavio 2011. i 2012. kao izbor iz studija, ogleda i prikaza nastalih tokom prethodne tri decenije.

„Ako bih se u takvom kontekstu osvrnuo unazad i pokušao da ispišem neki rezime, on bi se mogao iskazati u dve sintagme: 1. nova čitanja tradicije i 2. drugačija vizija savremenosti. […] Čini mi se da sam tako rekao SVE i da mirne duše mogu staviti tačku“ izjavio je Damjanov na kraju ovog petoknjižja.
Milovan Vitezović je autor knjige“ Sveta ljubav“ o Jovanu Vladimiru, srpskom kralju Zete, koji je bio oličenje mladosti svoga naroda, mladosti njegove slobode koja je sve opčinjavala i primisli o njoj i njenim blagodetima prvim.

„On je sve svoje kraljevanje i počeo odbranom slobode, pa se učio da s drugima uživa u njenim zanosima i vrlostima“ istakao je Vitezović i nastavio : obdaren je bio kralj Jovan Vladimir brojnim vrlinama, koje oplemenjuju one od prirode izabrane i u kojima se i večnost pokazuje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.