U trendu

Nemačka književnost „predvodiće“ 62. Sajam knjiga

Pod sloganom „Ključ je u knjigama“, 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga okupiće od 22. do 29. oktobra više od 450 domaćih i stranih izdavača, gosti u fokusu biće ruski pisac Jevgenij Vodolaskin i nemački pisac Marsel Bajer, a Sajam otvara austrijski autor Karl Markus Gaus.

Zemlja počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga je književnost na nemačkom jeziku, a zajedničkim nastupom – programom „Četiri zemlje jedan jezik“ predstaviće se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn.

Posetiocima će biti predočeno oko 1.000 knjiga savremenih autora iz sve četiri zemlje, od čega, zahvaljujući saradnji sa Sajmom knjiga u Frankfurtu i Glavnim udruženjem austrijskih knjižara, premijerno čak 350 naslova.

Foto: Pixabay/congerdesign

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman najavio je dolazak 20 autora, koji će svoj rad, osim na Sajmu, predstaviti i na više lokacija u centru Beograda, a sa posebnim ponosom skrenuo je pažnju na gostovanje nobelovke Herte Miler, koja će imati književno veče i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 23. oktobra.

Ambasador Austrije Johanes Ajgner je, najavivši da će Markus Gaus otvoriti Beogradski sajam knjiga, rekao da je on povezan sa Srbijom na više načina – njegovi roditelji su „folksdojčeri“ iz Futoga, a sam Gaus se zalagao da pisci poput Andrića, Kiša, Tišme budu prepoznati na nemačkom govornom području kao značajni za svetsku književnost.

Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji, ocenio je da je zajednički nastup četiri zemlje pokazatelj njihove odlične saradnje, kao i sve veće potrebe da se „čuje i čita nemački jezik“.

On je dodao da je u Švajcarskoj prisutna nova generacija pisaca koja pokazuje hrabrost i sklonost eksperimentisanju, iznenađujući i izazivajući svojevrsnu revoluciju koja sve više privlači čitaoce, a Sajam knjiga će biti prilika da se i beogradska publika upozna sa nekima od njih.

Program „Četiri zemlje jedan jezik“ otvoriće 23. oktobra ambasadori Nemačke, Austrije i Švajcarske, manifestacijom „Neobična geografija“, a gosti Sajma biće i Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorčea, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Katrin Regla.

Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović je, pored već poznatih programa „Stvaralaštvo mladih“, „Arena od reči“, „Šta knjiga čini meni“, najavio novinu – „Grad gost“, a ove godine to će biti Novi Sad.

Urednik programa Dragan Hamović je skrenuo pažnju na koncept Sajma koji predstavlja spoj visoke i masovne kulture i rekao da će izložbama, tribinama i diskusijama biti obeleženo vise godišnjica: 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina Filipa Višnjića, 170 godina „Gorskog vijenca“, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, 125 godina Ive Andrića.

Foto: Pixabay.com/congerdesign

Biće obeležen i vek od smrti Milutina Bojića i Vladislava Petkovića Disa, 50 godina Markesovog romana „100 godina samoće“, 50 godina romana „Derviš i smrt“ Meše Selimovića i deceniju bez Nikole Miloševića i Stevana Raičkovića.

Razgovori na Platou biće posvećeni temama „Šta da radimo s ćirilicom?“, „Njegoš i mi“, „Ivo Andrić, sporovi i nesporne stvari“, „Srbija i raspad Jugoslavije“, „Vek genocida nad Srbima“.

U saradnji sa „Trećim trgom“ biće predstavljen niz programa „Festivala literature evropskog Mediterana“ uz učešće grčkih i srpskih pisaca, a u okviru segmenta „Ođeci srpske književnosti“ predviđen je program „Susret sa nemačkim slavistima“ i „Srpska književnost u Ukrajini“.

Program za decu pod nazivom „Nove igre pet petlića“ biće u znaku Aleksandra Vuča povodom 120 godina od piščevog rođenja.

Avramović istakao veliko interesovanje izdavača za učešće na ovogodišnjem Sajmu.

Biće dodeljeno devet nagrada, školski dan je 26. oktobar, porodični dani 23. i 24. oktobar, a cene ulaznica su iste kao i prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar