najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nemački muzej povratio Direrovu graviru

Državna galerija u Štutgartu povratila je graviru u bronzi velikog nemačkog renesansnog slikara Albrehta Direra, izradjenu u 16. veku, koja je pronadjena u jednoj antikvarnici u francuskom gradu Sarburu, saopšteno je iz Galerije.

Delo “Andjeo kruniše Bogorodicu”, datirano na 1520. godinu, nadjeno je zahvaljujući jednom penzionisanom francuskom arheologu koji je graviru slučajno otkrio u jednoj antikvarnici, rekla je portparolka Galerije Anet Frankenberger.

On je na poledjini gravire primetio pečat Državne galerije u Štutgartu i otišao u banku podataka o nestalim umetničkim delima, gde je saznao da je gravira izgubljena krajem Drugog svetskog rata.

Prema rečima Frankenbergerove, Direrovo delo nadjeno je u dobrom stanju jer je “verovatno” bilo uvijeno u papir, a pre nego što je ponudjeno na prodaju, bilo je u vlasništvu nekadašnjeg zamenika gradonačelnika Sarbura.

Ona je rekla da se još ne zna kada će gravira biti ponovo izložena za javnost.

Albreht Direr (1471-1528) bio je nemački renesansni slikar, grafičar i teoretičar umetnosti.

Njegovi najpoznatiji bakrorezi su “Djavo i smrt”, “Melanholija” i “Sveti Jeronim u ćeliji”, a poznat je i po autoportretima i oltarskim slikama.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike