U trendu

Neobjavljene priče Skota Ficdžeralda „Umrla bih za tebe“

BEOGRAD – Iako leto nije vreme za literarne „poslastice“ Laguna je za manje od godinu dana uspela da otkupi autorska prava, prevede i objavi zbirku do sada nepoznatih priča američkog klasika Frensisa Skota Ficdžeralda (1896 -1040).

Svetska književna javnost je početkom 2017. godine bila oduševljena otkrićem neobjavljenih priča autora romana „Veliki Getsbi“ i „Blaga je noć“.

Ova zbirka od 18 priča naslovljena je „Umrla bih za tebe“, a preveo ju je Marko Mladenović.
Svih osamnaest kratkih priča bilo je u ovom ili onom smislu izgubljeno: izgubljeno fizički i otkriveno tek nedavno; izgubljeno u metežu Ficdžeraldovog kasnijeg života; izgubljeno za čitaoce pošto njegovi urednici katkada nisu razumeli njegove tekstove.

Ove zanimljive pripovetke pružaju novi uvid u razvoj Ficdžeraldove karijere i pokazuju njegovu stilsku umešnost i maštovitost pisca koji je bio jedan od glavnih predstavnika „izgubljene generacije“.

On je bio mobilisan pri kraju Prvog svetskog rata, ali nije stigao do fronta već je kraj rata dočekao u jednom od centara za obuku budućih oficira.

Ficdžerald je bio izvrstan pisac kratke proze. Prvu priču je objavio u školskim novinama još sa 13 godina, a do kraja života ih je pisao kada mu je hitno bio potreban novac da plati troškove lečenja supruge Zelde i za piće, jer je od rane mladosti postao alkoholičar.

Njegove pripovetke su često za njega bile početna tačka za opise, likove i mesta budućih romana. Verzije ovde štampanih pripovedaka poslednje su preživele verzije na kojima se može utvrditi da ih je Ficdžerald napisao i doterao za objavljivanje.
Knjiga sadrži izuzetno informativan uvod i napomene urednice američkog izdanja knjige En Margaret Daniel za svaku pojedinačnu priču, jer se Fisdžeraldovo delo nalazi na listama obavezne lektira za fimnazije ali i na studijama anglistike.

„U slučajevima gde su preživele više verzija neke priče, rukovodila sam se njegovim navedenim izborom. Na primer, Ficdžerald je pristao da skrati ‘Žene u kući’ u daleko kraću priču pod nazivom ’Temperatura’, ali ishod mu se nije dopao i zahtevao je u svojim pismima da se za izdavanje nudi duži, izvorni tekst“, napomenula je urednica.
Knjiga neobjavljenih priča F. Skota Ficdžeralda „Umrla bih za tebe“ sadrži i brojne fotografije iz privatne arhive velikog pisca, kao i faksimile njegovih započetih priča, uz komentare pisane rukom.
Frensis Skot Ficdžerald danas se smatra jednim od najvažnijih i najomiljenijih pisaca 20. veka, a mnogi smatraju da je on začetnik modernog američkog romana. Njegove novele i romani obeležili su džez eru. Ovaj izvrstan pisac kratke proze je bio pripadnik briljantne „izgubljene generacije“ zajedno sa Foknerom, Hemingvejem, Dos Pasosom i Tomasom Vulfom.

Njegov roman „Veliki Getsbi“ smatra se klasikom svetske književnosti i više puta je ekranizovan. .
„Zbirka izgubljenih pripovedaka ‘Umrla bih za tebe’ je pravo blago za sve ljubitelje proze čuvenog pisca, kao i za buduće pisce i teoretičare savremene književnosti“, zaključila je PR menadžer Lagune Tanja Vučković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.