najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Nobelovac Dario Fo sanja o Diznilendu pozorišta u Švedskoj

Italijanski dramski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Dario Fo izrazio je želju da pokloni Švedskoj svoje obimne arhivske materijale u cilju kreiranja “Diznilenda pozorišta” u toj zemlji, preneli su danas švedski mediji.
“Švedska je idealna destinacija za moj arhiv. Uvek sam imao podršku u toj zemlji i radio sa sjajnim prevodiocima i glumcima”, rekao je Fo.

Italijanski književnik želi da otvori interaktivni muzej. “Moj san je da otvorim Diznilend pozorišta, gde bi posetioci gledali predstave i sami uticali na njen tok”, rekao je 89-godišnji umetnik.

Njegov arhiv zauzima prostor od 400 kvadratnih metara i sadrži detalje iz njegovog života, kao što su potpisani ugovori, karte, crteži, kostimi i scenografija za predstave.

Fo je zajedno sa suprugom Frankom Rame osnovao pozorišnu trupu koja je razvila levičarsko političko pozorište, a kasnije su osnovali glumačku trupu koju je finansirala Italijanska komunistička partije.

Kasnije su osnovali putujuću grupu koja je izvodila predstave u fabrikama i na drugim javim mestima. Dobio je Nobelovu nagradu 1997. godine,

Autor je oko 70 predstava, od kojih su najpoznatije “Nećemo platiti! Nećemo platiti!” i “Slučajna smrt jednog anarhiste”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike