U trendu

Noć knjige 17. put u petak, 15. decembra od 17 do ponoći

U Kafeu knjižare Delfi u SKC danas su organizatori 17. noći knjige održali konferenciju za novinare da bi saopštili sve bitne podatke o ovoj sada već regionalnoj manifestaciji, koja iz godine u godinu privlači sve veći broj čitalaca.

Ove godine Noć knjige će se održati u petak 15. decembra od 17 sati do ponoći u svim knjižarama Delfi i klubovima čitalaca Lagune u 26 gradova i na 56 lokacija, a regiolani karakter joj daje učešće klubova čitalaca u Banja Luci, Podgorici i Nikšiću

Noć knjige se održava dva puta godišnje u junu i decembru, a neuobičajeno veliki popusti mogu se porediti samo sa onima za vreme Sajma knjiga u Beogradu.

Laguna se stara da za svaku Noć knjige obezbedi neke novintetete, a uredik u toj izdavačkoj kući Slobodan Penevski navodi samo neke: roman „Ministarstvo neizmjerne sreće“ indijske književnice Arundati Roj, njen tek drugi roman nakon romana „Bog malih stvari“ štampanog u pre 20 godina, zatim premijera novog romana norvežanina Jua Nesbea „Ponoćno sunce“ (Inače Nesbe je najavio dolazak u Srbiju maja iduće godine), kao i roman „Đavolji nakot“ kanadske književnice Margaret Arvud.

Njen roman pripada serijalu modernih verzija Šekspirovih drama, u ovom slučaju to je „Bura“.

Od domaćih pisaca Penevski je izdvojio knjigu Vuka Karadžića „Tajne Miloševe Srbije“, koja je tek sada štamjana, jer je sam Karadžić uslovio da se to „škakljivo štivo“ ne sme pojaviti u javnosti sve do novog milenijuma.

Pravi rariret je i knjiga “ Zatvorenice: Album Ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda sa statistikom“, koja je 1898. štampana i od tada je pala u zaborav, a bila je prva publikacija te vrste u Srbiji.

U Noći knjige na prodajnim mestima pojaviće se domaći pisci da bi razmenitili utiske s čitaocima, a manifestaciji se priključuju i biblioteke koje će tokom Noći knjige davati velike popuste onima koji se učlane, a pripremile su i posebne programe za tu priliku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.