U trendu

Noć muzeja 20. maja u više od 40 gradova i mesta Srbije

„Noć muzeja“, 14. po redu, čija je tema „Velike i male revolucije umetnosti i kulture“, biće održana 20. maja u više od 40 gradova i mesta Srbije, a program će obuhvatiti 250 raznolikih dešavanja u 152 kulturne ustanove.

„Odlučili smo da tema ovogodisnsje “Noći muzeja“ bude “Velike i male revolucije kulture i umetnosti“ pošto se navršava 100 godina od velike Oktobarske revolucije. Ovaj vek je počeo velikom revolucijom, a menjale su ga male revolucije. Svaki umetnički pokret jeste revolucija, svaki lik iz knjige, svaki pisac imao je veliki uticaj, ali isto tako i Frojd, Jung, hipi pokret sa muzikom koju je doneo, a tek kakvu je revoluciju učinila pojava mini suknji“, istakla je direktorka manifestacije Ana Petrović.

Ona je na konferenciji za novinare najavila da će Beograd ponuditi najbogatiji sadržaj na 65 lokacija, pripremili su sedam autorskih postavki, a publici će otkriti čak 12 novih lokacija, ispričati 12 novih priča.

Zemlja partner ovogodišnje manifestacije je Republika Koreja i zbog toga će Beograđani imati jedinstvenu priliku da vide izložbu koja je prošle godine gostovala u depandansu Luvra, u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu.

Korejska umetnica He Sun Li kreirala je modele inspirisane hanbokom – tradicionalnom korejskom nošnjom, kojoj je čak i slavni Karl Lagerfeld posvetio kolekciju.

Na 50. godišnjicu od prvog izdanja romana „Majstor i Margarita“ Mihaila Bulgakova, u „Noći muzeja“ biće ekskluzivno predstavljena izložba o ovom „romanu nad romanima“ i njegovom piscu, istakla je Petrović i dodala da će priču upotpuniti radovi mnogostruko nagrađivane umetnice fotografa Jelene Martinjuk, kustoskinje Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve.

Petrović je skrenula pažnju i na izložbu posvećenu Sigmundu Frojdu i Karlu Gustavu Jungu i pozvala posetioce da se odluče da li „jungovci“ ili „frojdovci“.

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu biće predstavljena izložba „Taština malih razlika“ Grejsona Perija inspirisana ciklusom slika „Život razvratnika“ Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka.

Šest monumentalnih tapiserija istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama i prikazuju ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti.

Upravo u „Noći muzeja“ biće pokrenuta inicijativa za nastanak novog Muzeja medicine u Pasterovom zavodu i to od strane Departmana za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

U Muzeju ugljarstva u Senjskom rudniku posetioce će dočekati izložba posvećena ženama u rudnicima, nekad i sada.

Kroz eksponate i originalne fotografije biće prikazana uloga žene u jednoj rudarskoj porodici – od brižnih supruga i majki, koje svakodnevno svoje muževe i sinove ispraćaju na najteži i najopasniji posao u utrobu zemlje, žene koje su stub njihovih porodica i njihov lični oslonac, do onih najhrabrijih koje su i same rudarke.

U Domu kulture u Čačku, biće predstavljena izložba kostima posvećena velikim ličnostima revolucija, autora kostimografa Borisa Čakširana, koja će obuhvatiti rekonstrukcije odeće i uniformi iz filmova i serija.

Posetioci će moći tako da se sretnu sa likovima kao što su Franc Ferdinand i Sofija Čotek, Draga Mašin, Dositej Obradović, grof Vrangel ili Rastko Nemanjić.

U Narodnom muzeju u Velikom Gradištu, ključna reč 20. maja biće strip – od strip izložbe nastale od istinitih priča i crtanja stripova i portreta, do izložbe starih šibica koje su decenijama bile kultni sakupljački predmet u Srbiji i Jugoslaviji.

Biblioteka „Vlada Aksentijević“ u Obrenovcu predstaviće se postavkom različitih prevoznih sredstava kojima su se Obrenovčani služili: od dečjih kolica, trotineta, dečjih bicikala do onih za odrasle, rolšula, fijakera, čeza, špeditera, različitih mopeda, motora s manjom ili respektabilnom kubikažom, do automobila.

Posebno mesto će zauzimati maštovita vozila, poput kolica sa kuglagerima, ručno pravljene sličuge i priča o tradicionalnim trkama u Obrenovcu.

Muzej grada u Bačkoj Palanci kroz veče poezije, dečji maskenbal, izložbu izuma koji su promenili svet, postavku dečjih instrumenata i koncert KUD Abrašević obeležiće ovu posebnu noć.

Narodna biblioteka obeležiće 50. godina od smrti Veljka Petrovića, ali će odati i počast Palančanima u Velikom ratu.

Od 17 časova pa sve do jedan iza ponoći, pored Srbije, kroz muzeje i galerije šetaće posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru „Evropske Noći muzeja“, čije je sedište u Parizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar