U trendu

Noć muzeja 21. maja, tema: Večita snaga smeha

Trinaesta Noć muzeja održaće se u subotu 21. maja 2016. u skladu sa datumom koju je odredila Evropska Noć muzeja, sa sedištem u Parizu.

Uvažavajući činjenicu da se ove godine navršava 400 godina od smrti dva velika pisca, dramaturga i pesnika Viljema Šekspira i Migela de Servantesa, smatramo da je najadekvatnija tema večita snaga smeha kao moćnog pokretača i inspiracije za dela koja su obeležila svetsku književnost i umetnost, navodi se u saopštenju organizatora.

Veseli i zvonki smeh njihovih junaka i danas odzvanja u pozorištima širom sveta.

U ovogodišnjoj Noći muzeja želimo da izmamimo osmeh svima i da inspirišemo učesnike da pri odabiru teme imaju smeh kao motivaciju, napomenula je Koordinacija 13. Noći muzeja.

S druge strane, u okviru tog najmasovnijeg kulturnog dogadaja koji promoviše naslede Srbije, ove godine se želi kod posetilaca razbiti strah od sujeverja i od onih ljudi koji svojim postupcima izazivaju strah.

Bilo da su nam tema crne mačke, merdevine, Magbetove veštice ili Frankenštajn, koji ove godine slavi 200. rođendan, želimo da učesnike inspirišemo da publici predstave i ovaj, drugačiji način viđenja stvarnosti, piše u saopštenju.

Podseća se, takođe, da je ovo godina u kojoj obeležavamo 160 godina od rođenja Nikole Tesle, 260 godina od rođenja Mocarta, 160 godina od rođenja Frojda, 150 godina od rođenja Erika Satija, 160 godina od rođenja Stevana Mokranjca, ali i 100 godina od smrti Petra Kočića.

I naravno, kao i svake godine, i u ovoj Noći muzeja trudimo se da otvaramo nove prostore za publiku, da otkrivamo neotkriveno i da ispričamo dosad neispričane priče o ljudima, događajima i arhitekturi našeg grada. Ovim povodom pozivamo vas da i sami predložite zaboravljene zgrade, ljude i događaje i predstavite ih publici u 13. Noći muzeja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.