U trendu

„Noć muzeja“ sutra širom Srbije

Trinaesta „Noć muzeja“ biće održana sutra u više od 40 gradova i mesta širom Srbije sa oko 250 događaja, a samo u Beogradu program će obuhvatiti više od 60 lokacija sa stotinak različitih sadržaja.

I ove godine pod sloganom „Otvori oči u noći“, popularna manifestacija otkriva nove prostore, nudi do sada neispričane priče i kulturom i smehom će se suprostaviti sujeverju koje okružuje broj 13.

Neobične priče kriju Anatomski muzej Fakulteta veterinarske medicine, Upravna zgrada Železnice, Šeik Mustafino turbe, Beogradska nadbiskupija, Doktorova kula, Vespa muzej Srbije, Arte galerija, Javni akvarijum i tropikarijum, Palata Srbije, Institut za sudsku medicinu, Zajednica instituta Srbije i Institut ekonomskih nauka, koji se otvaraju specijalno za ovu priliku.

Ono što svaku „Noć muzeja“ čini posebnom jesu i pažljivo osmišljeni, skriveni dragulji, a organizatori preporučuju najprobirljivijim posetiocima izložbu „Fragmenti vremena“ u Muzeju grada Beograda, raskošne pozorišne kostime u Muzeju Narodnog pozorišta, Vukova zadužbina povešće svoje posetioce na putovanje kroz istoriju kroz smeh, dok je fenomen zdravlja i lepote sa početka 20. veka tema programa u Muzeju Srpskog lekarskog društva.

U Muzeju vazduhoplovstva najmlađi će se upoznati sa jednim radnim danom pilota, Galerija Narodne banke predstaviće najznačajnije fotografske radove domaće scene u protekloj godini, a ne treba propustiti ni vođene ture po Novom i Jevrejsko sefardskom groblju, koji predstavljaju jedinstvene muzeje na otvorenom.

Program traje od 17 časova do jedan sat iza ponoći i podeljen je u nekoliko tura: Viasat history tura, Savremena tura, Istorijska tura, Ženska tura, Muška tura i Dečja tura.

Njamlađima je ove godine posvećena posebna pažnja pa će tako u Dečjem paviljonu na Kalemegdanu moći da se druže sa klovnovima i piscima za decu, u Pedagoškom muzeju ih očekuju bajke, u Zoo vrtu će se družiti sa noćnim životinjama i svojim vršnjacima u životinjskom carstvu, upoznaće i vodeni svet u Javnom akvarijumu.

U Muzeju afričke umetnosti deca će naučiti kako se prave muzički instrumenti, u galeriji „Singidunum“ kako se pakuje poklon, u Legatu Petra Lubarde kako se izrađuje goblen, a u Novinskoj agenciji Tanjug kako se radi intervju.

Jugoslovenska kinoteka prikazaće izložbu „Plavi anđeli filmskog platna“ – od Merilin Monro i Grejs Keli do Milene Dravić i Bebe Lončar, posetiocima će se predstaviti najpoznatije plavuše iz sveta filma, fatalne lepotice koje su sijale u najrazličitijim ulogama, od Bondovih devojaka do Hičkokovih heroina.

„Arte galerija“ na Andrićevom vencu će otvoriti dosije Mustafe Golubovića, tajnog agenta, heroja balkanskih i svetskih ratova, čoveka sa nebrojeno mnogo legitimacija i zavodnika najvećih svetskih lepotica, prvi put svoja vrata otvara zgrada Železnice Srbije – grandiozno zdanje u kome postoji više od 600 prostorija, gde su snimani mnogi domaći filmovi i gde i dalje radi jedan od najstarijih liftova u Beogradu.

Arhitekta, akademik Brana Mitrović predstaviće u zgradi nekadašnje Jadransko-podunavske banke (danas Alfa banka) izbor od 10 skulptura i spomenika sa ulica i iz parkova Beograda, koji na pravi način dočarava umetničke i istorijske vrednosti prestonice.

Muzej nauke i tehnike svim posetiocima dočaraće kako to zvuči muzički sudar Baha i „Pink Flojda“, udruženim snagama orgulja i staklene harfe, Stambol kapija na Beogradskoj tvrđavi odškrinuće vrata srednjeg veka kroz izložbu srednjevekovnih odaja sa oružjem, odeždama i opremom, dok će Veliki barutni magacin dočarati priču o putu jednog žrtvenika iz trećeg veka, koji je otkriven tek 1927. godine.

U „Parobrodu“ biće krojačka radionica i radionica enterijera, izložba erotskih figura koje je po Aziji, Africi i Evropi sakupljao Aleksandar Rasulić, ali i „Izložba protiv malera“ koja će preispitivati simboliku radnji koje činimo svakodnevno: viđamo crne mačke, nosimo ili ne nosimo crvenu boju, ustajemo na desnu nogu, ne otvaramo kišobran u zatvorenom prostoru…

Posetioce očekuje još mnogo toga u „Noći muzeja“, a ulaznice za sva dešavanja mogu se kupiti po pretprodajnoj ceni od 400 dinara, dok će na dan manifestacije cena iznositi 450 dinara. Deca do pet godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar