U trendu

Nosov: Hfestival otvorio prostor za dijalog u kulturi

BEOGRAD – Koncertom pozorišne muzike Draška Adžića, jednog od najistaknutijih savremenih stručnjaka za primenjenu muziku u regionu večeras u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu biće završen Hfestival u organizaciji Hartefakta.

Direktor Hartefakt fondacije, reditelj Andrej Nosov kaže da su se brojne teme otvorile u proteklih 5 dana trajanja festivala i što je najvažnije otvoren je prostor za dijalog između predstavnika vlasti i onih koji veruju da predstavnici vlasti ne sprovode dobre odluke u oblasti kulture.

„Otvoren je dijalog i na samoj umetničkoj sceni i dijalog među umetnicima. Hfestival je potencirao razgovor kao našu preku i suštinsku potrebu koju kao društvo imamo“ kazao je Nosov.

On je napomenuo da su u programima festivala promovisani neki novi autori.

„Verujem da će oni ostati na umetničkoj sceni. Iva Brdar je dobila nagradu Hartefakta za savremeni dramski tekst… Imamo i nekoliko važnih dramskih pisaca koji su ušli u uži izbor za nagradu koji su veoma važni…Pojavljuje se čitava generacija mladih ljudi koja je u programu „Deca devedestih“ debatovala o važnim političkim i društvenim temama. Obeležili smo dest godina rada Draška Adžića…Jubileji su posvećeni na našem festivalu kreativnosti i sadržaju umetničkog stvaralaštva važnih protagonista umetničke scene“ kazao je Nosov.

Prema njegovim rečima Hartefakt ima ambiciju da se programi festivala sledeće godine održavaju u nekoliko gradova Srbije.

„Pred kraj ove godine 29. i 30. decembra u Novom Sadu će se održati premijera predstave „Balava“ mlade autorke Dunje Matić. Ta predstava će biti jako važna za budućnost našeg teatra jer se pojavila neka nova autorka. Imamo ambiciju da se sledeće godine na taj način festival proširi u nekoliko gradova Srbije“ kazao je Nosov.

Za njega nema dileme da je prisustvo premijerke Ane Brnabić na konferenciji „Budućnost izvođačkih umetnosti u Srbiji“ i njen stav koji je tada obrazložila pokazalo da je oblasti kulture, kreativnih industrija, umetničkog stvaralaštva otvoren prostor za razgovor sa donosiocima odluka.

„Istinski verujem da su vrata kabineta premijerke otvorena za sve one koji su želeli da imaju neku vrstu interakcije i da izgovore sve ono što misle o našoj našoj kulturi i savremenoj umetnosti uopšte. Nakon konferencije javlale su nam se različite institucije kulture kako bi ostvarili direktnu komunikaciju sa donosiocima odluka kako bi ima predočili važne i velike probleme“ kazao je Nosov.

On je ocenio da je premijerka Brnabić sa formiranjem Saveta za kreativne industrije napravila jedan važan iskorak bez obzira na sve razlike koje postoje ozmeđu članova Saveta i premijerke u političkom smislu.

„Otvoren je prostor ta zargovor u njenom kabinetu i unutar prostora u kojem ona donosi odluke. Verujem da je tovažan nkorak za našu političku javnost i našu kulturu“ kazao je Nosov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.