U trendu

Nova knjiga serijala za tinejdžere o Sari

BEOGRAD – „Sara i januar za dve devojčice“ je maštovit i inteligentan roman za školarce i tinejdžere, drugi roman Zorana Penevskog iz serijala o devojčici Sari.

Prvi roman „Sara i zaboravljeni trg“ doživeo je za sada pet izdanja i bio je u najužem izboru za nagradu „Politikinog zabavnika“. Posle čudesnih doživljaja na zaboravljenom trgu, Sara se ponovo otiskuje u nepoznato, vodeći čitaoca kroz nove, iznenađujuće avanture duha.

Autor ovog serijala koji je izgleda „pogodio“ ukus čitalačke publike do 19 godina je Zoran Penevski. Napisao je nekoliko romana za mlade, strip-scenarija, grafičkih romana (uključujući i prvi grafički roman u Srbiji, „Ljubazni leševi“), a njegova dela su prevedena na engleski, francuski, holandski i makedonski jezik. Urednik je izdanja za decu u izdavačkoj kući Laguna.

Ovo je nova priča o tome zašto je sve tako kako jeste. Posebnu vrednost romana čini izvanredan spoj teksta i slike. Za ilustracije, koje u pravom smislu obogaćuju roman, zaslužan je Dušan Pavlić.

Pavlić radi kao dizajner i ilustrator. Dobitnik je „Zlatnog pera“, nagrade za najbolju ilustraciju u 1996. godini. Ilustracije za knjigu „S decom oko sveta 1″ objavljene su u velikom katalogu Bolonjskog sajma knjiga 1999.

Sara u novoj priči ide u sedmi razred, živi kod strica, danima razmišlja o tome da će uskoro biti devojka i jedva čeka taj trenutak. Pored toga, voli da čita Milenine postove. Njih dve se ne poznaju, ali obe čitaju strip „Crno-beli vrt“, koji je sastavni deo romana.

Milena odlučuje da odabranim citatima reši probleme koji je tište, a Sara prihvata izazov birajući svoje rečenice. Posle novogodišnje žurke za njih dve će januar dobiti potpuno novo značenje. Zajedno sa junakinjom „Crno-belog vrta“ doći će do kraja potrage za odgovorom na pitanje koje je muči: zašto je ovaj svet baš ovakav?

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.