U trendu

Nove tehnologije u digitalizaciji kulturnog nasleđa

BEOGRAD – Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti je tokom protekle godine razvio više projekata inovativne primene novih tehnologija u digitalizaciji kulturne baštine i ti projekti su orjentisani ka specifičnom 3D snimanju i metodama za efektivno i atraktivno prikazivanje tih sadržaja na mobilnim uređajima.

Direktor Matematičkog instituta SANU Zoran Ognjanović rekao je u izjavi Tanjugu da su tokom 2018. urađena četiri velika projekta – prvi se odnosi na digitalizaciju i prezentaciju kulturne baštine Bača i njegove okoline, urađen je veći broj mobilnih višejezičnih multimedijalnih vodiča za grad Knjaževac, Lepenski vir, Zavičajni muzej Paraćin, Muzej Batinske bitke u Somboru, proslavu jubileja Prvog srpskog ustanka u Arađelovcu, Gvozdeni puk u Prokuplju.

Rađena je i velika ekspedicija za preliminarna snimanja kulturne baštine u centralnoj i jugoistočnoj Srbiji, a prošle sedmice predstavnici Instituta bili su u manastiru Pustinja kod Valjeva i izvršili obimna snimanja.

Ognjanović je najavio da će ove godine raditi na multikulturalnoj prezentaciji regiona Novog Pazara.

„To je veliki izazov. To je mesto ukrštanja raznih kulture i raznih vera gde se prelama istorija naše države i nadam se da će iskustvo koje smo stekli tokom prošle godine biti dobro iskorišćeno u razvoju tog projekta“, rekao je Ognjanović.

On je pomenuo nedavni požar u Notr Damu u Parizu i ocenu stručnjaka da se katedrala može obnoviti na osnovu slika načinjenih 3D skeniranjem, a isti metod je tim Matematičkog instituta koristio u Baču.

Pored 3D skeniranja, korišćen je i aparat za snimanje fotografija od 360 stepeni koje omogućavaju da se posmatrač oseti kao da je na licu mesta što je primenjeno u Crkvi Svetog Petra i Pavla u Pirotu.

Dron je korišćen za snimanje Crkve Svete Bogorodice u selu Donja Kamenica u Knjaževcu, a dron u kombinaciji sa kamerom za video od 360 stepeni za spomenik Batinskoj bici u Somboru.

Pomoćnik ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva Dejan Masliković je istakao da Matematički institut, uz razvijanje novih softvera i novih načina predstavljanja građe, doprinosi boljim rezultatima u oblasti digitalizacije i čini da Srbija bude „u korak sa razvijenim svetom“.

U odnosu na mnoge države u regionu, Srbija je, prema rečima Maslikovića, već odskočila u pogledu digitalizacije kulturnog nasleđa, a polako ulazimo u svet razvijenih zemalja.

Masliković je naglasio da digitalizacija kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva i dostupnost te građe najširoj javnosti otvara prostor za razvoj i kulturnog turizma, aplikacija za obrazovanje i korišćenje kulturnog nasleđa u obrazovne svrhe, ali i za razvoj kreativnih industrija, jer sve što muzeji čuvaju postaje dostupno privrednicima i preduzetnicima koji mogu dobiti ideje za izradu suvenira i predmeta iz oblasti primenjenog dizajna.

Sada se rade sveobuhvatni projekti predstavljanja lokalne zajednice, njene naštine i turističkih potencijala.

„To je urađeno u Paraćinu. Ove godine će se raditi Novi Pazar. Osvajamo deo po deo Srbije sa kompletnim digitalnim vodičima i predstavljanjem kulturnog, industrijskog, istorijskog i svakog drugog nasleđa“, rekao je Masliković.

Redovni profesor Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu Radomir Stanković rekao je da multimedijalni vodiči omogućavaju bolju informisanost posetilaca, kompletnu prezentaciju i daju aktivnu ulogu i autonomnost posetiocima, a mogu poslužiti i kao pomoćni udžbenici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.