U trendu

Novi festival „Teatar na raskršću“ u Nišu

NIŠ – Narodno pozorište Niš počelo je sa pripremama novog pozorišnog festivala pod nazivom „Teatar na raskršću“, koji će biti održan od 11. do 19. marta naredne godine i biće takmičarskog karaktera.

Kao pozorišni festival koji na jednom mestu želi da predstavi pozorišnu umetnost balkanskog kulturnog prostora, „Teatar na raskršću“ ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor, države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva.

Cilj festivala je, prema rečima upravnika Narodnog pozorišta Niš Spasoja Ž. Milovanovića, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca, razmene ideja i pozorišnih praksi, i biće posvećen izazovima i perspektivama savremenog pozorišta.

Programski savet festivala je formiran i čine ga istaknuti pozorišni stvaraoci iz Srbije i regiona: pozorišni reditelj Nebojša Bradić (predsednik), pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević (Srbija), teatrolog prof. dr Darko Lukić (Hrvatska), glumac Dejan Lilić (Makedonija), teatrolog Dejan Petković (Srbija), pisac Dejan Stojiljković (Srbija) i teatrolog i upravnik Narodnog pozorišta Niš mr Spasoje Ž. Milovanović.

Festival će svečano biti otvoren 11. marta na Dan Narodnog pozorišta Niš, premijerom predstave „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića, u režiji Tanje Mandić Rigonat i produkciji Narodnog pozorišta Niš.

Pored sedam takmičarskih predstava i predstave u čast nagrađenih, čije su premijere bile tokom 2018, u selekciji Spasoja Ž. Milovanovića, biće organizovan čitav niz pratećih programa – razgovori o predstavama, tribine, promocije knjiga, predstavljanje umetnika i izložbe.

Festivalski žiri će dodeliti nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalnu nagradu festivala.

Biće dodeljene i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija publike.

Ideja o osnivanju pozorišnog festivala u Nišu postoji već nekoliko decenija, jedan od koraka bio je i glumački festival „GlumBal“, ali su se tek početkom ove sezone, uz punu podršku i pokroviteljstvo gradonačelnika i Skupštine grada Niša kao osnivača Narodnog pozorišta Niš, stvorili uslovi za realizaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.