U trendu

Novi kabare

Jedan od verovatno najpoznatijih mjuzikala svih vremena „Kabare“ – odnedavno se može videti i kod nas na sceni Pozorišta na Terazijama. Njegovi tvorci Fred Eb i Džon Kander verovatno nisu ni mogli da naslute kakvu će planetarnu popularnost postići stihovi i tekst koji su napisali po motivima romana kristofera Išervuda „Rastanak sa Berlinom“. Ovaj mjuzikl koji oštro govori o svetu u kojem jačaju ideje nacizma u beogradskoj verziji režirao je gost iz Amerike Čet Voker. Kao jedan od najdarovitijih sledbenika čuvenog američkog reditelja i koreografa Boba Fosija, Voker potpisuje i koreografiju domaće verzije.
Kada se spomene Kabare, najvećem broju „konsumenata kulture“ prva asocijacija jesu filmska verzija u Fosijevoj režiji iz 1972. godine i, naravno, senzacionalna glumačko-pevačka pojava Lajze Mineli (nagrađene Oskarom za glavnu žensku ulogu). Ipak, i pored identifikacije sa filmom, ova predstava uspešno živi svoj život na pozorišnim scenama širom sveta. Sredinom devedesetih obnova mjuzikla doživela je svoj veliki uspeh na Brodveju (u prostorijama bivšeg noćnog kluba Studio 54) u režiji Sema Mendeza (reditelj filma „Američka lepota“) sa Natašom Ričardson u ulozi Seli Bouls. Što se tiče ovog teksta i njegove postavke na našim prostorima, tokom turbulentnih devedesetih, na sceni istog pozorišta, režirala ga je legendarna Soja Jovanović sa Anom Sofrenović (Seli Bouls) i Darom Džokić (u ulozi ceremonijal majstora).
Najnovija verzija, koja je po rečima autora spremljena brodvejskom ažurnošću, okupila je podmaladak Pozorišta na Terazijama. U ulozi ceremonijal-majstora našao se Slobodan Stefanović. Seli Bouls tumači Ivana Knežević, Kliforda Bredšoa Nikola Bulatović, a u ostalim ulogama pojavljuju se Elizabeta Đorevska, Duško Radović, Miroljub Turajlija, Ana Maljević, svi praćeni baletom, horom i orkestrom našeg jedinog muzičkog pozorišta.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Naravno, po motivima iz romana, a ta knjiga je nešto posve drugačije od filma sa Lajzom Mineli. U ruke mi je dospjela slučajno pred rat u Bosni, nisam odmah shvatila da se radi o „Kabareu“, onda kad niko od običnih ljudi ovdje nije priznavao da će do rata doći, ali se o njemu pričalo, pričalo po kuloarima… Život pod nacizmom, to je to, a bilo je davno, detalji pomalo zaboravljeni, ali utisci ostali.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike