U trendu

Novi naslovi kolekcije „1001 knjiga“

BEOGRAD- U Klubu – knjižari – galeriji Glasnik danas su predstavlja nova izdanja objavljena nedavno u Glasnikovoj kolekciji „1001 knjiga“.
Urednik u Glasniku Petar V. Arbutina rekao je da je edicija okrenuta čitaocima koji tako mogu da kupe jevtina izdanja u skraćenoj verziji kapitalnih dela koja nisu do sada prevođena na srpski kao što je slučaj sa dvema knjigama koje su danas predstavljene: „Uvod u vakuum“ Bleza Paskala i „O ukidanju političkih partija“ Simone Vejl.
U kolekciji „1001 knjiga“, koju uređuje naš poznati književnik i prevodilac Jovica Aćin objavljen je veliki broj kapitalnih (gotovo 100) dela najvećih svetskih pisaca. Među njima su i knjige kao što su trotomni „Sofisti“ Valtera Benjamina“, „Stvaranje sveta i vreme“ Svetoga Avgustina, dve knjige majstora Ekharta „Sve što saznajemo saznaje nas“ i „Blagodat utehe“.
Podsetivši da se ovta dela objavljuju u džepnom formatu, „za svakog, za svaki trenutak i svugde, za čitanje, znanje i ljubav, za 1001 noć i 1001 dan“, Aćin je kazao da su neki naslovi doživeli više izdanja ili su rasprodati, što je najbolji pokazatelj da visoka literatura ima čitaoce.

„Koliko god su se poneke knjige iz tog raznolikog spleta mogle učiniti neobičnim, svakad su sa dalekosežnim i ozbiljnim implikacijama“, primetio je Aćin .

„Po duhu otvorene, izazovne ili poverljive, u vidokrugu im je uvek razumevanje životnih pojava i kvalitet života, kao i postavljanje pitanja od kojih ne bi trebalo da odvraćamo pogled“, zaključio je.

Aleksandra Mančić je pohvalila prevod Nebojše Zdravkovića koji je preveo knjigu Simon Vejl i podsetila da je Vejlova bila pre svega filozof pa tek onda aktivistkinja i mističarka.

Ona smatra da je Vejlova bila i ostala jedna od beskompromisnijih i najproduhovljenijih autorki 20 veka, a u ovoj knjizi, koja ima samo tri eseja, Mančićeva je zaključila da autorka dovodi u pitanje temelje modernog liberalnog politickog poretka i to sa argumentacijom koja naročito u današnje vreme nesumnjivo ima ođeka, jer „upravo u ovom trenutku apatija i stepnja naroda predstavljaju pretnju, veću nego ikada ranije, demokratijama u svetu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.